Prima pagină » Știri externe » LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 334: Zelenski: Corupția nu va mai fi tolerată!/Atât Rusia, cât și Ucraina spun că au făcut progrese în regiunea Zaporojie/Casa lui Putin păzită de un sistem antiaerian Pantsir 

LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 334: Zelenski: Corupția nu va mai fi tolerată!/Atât Rusia, cât și Ucraina spun că au făcut progrese în regiunea Zaporojie/Casa lui Putin păzită de un sistem antiaerian Pantsir 

LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 334: Zelenski: Corupția nu va mai fi tolerată!/Atât Rusia, cât și Ucraina spun că au făcut progrese în regiunea Zaporojie/Casa lui Putin păzită de un sistem antiaerian Pantsir 

Ziua 334 de război în Ucraina. ​Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că nu va mai tolera corupţia şi a promis decizii cheie privind eradicarea acesteia în această săptămână. Între timp, ​Rusia continuă bombardamentele în regiunile Sumî și Dnipropetrovsk, în vreme ce în zona Zaporojie, ambele tabere aflate în conflict spun că au făcut progrese. Liderul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a răspuns comparaţiilor dintre el şi Rasputin spunând că treaba lui nu este să stopeze sângerarea, ci să verse sângele inamicilor Rusiei.

UPDATE 6: Casa lui Putin ar fi păzită de un sistem antiaerian Pantsir 

Un sistem antiaerian Pantsir ar fi fost pus în funcțiune foarte aproape de casa președintelui Vladimir Putin, relatează Nexta care citează o publicație din Rusia. Mutarea vine după ce în urmă cu câteva zile forțele rusești au montat sisteme Pantsir pe acoperișul unor clădiri înalte din Moscova, inclusiv pe acoperișul clădirii centrale a Ministerului Apărării.

UPDATE 5: Armata ucraineană: Rusia trimite întăriri în regiunea Herson

Statul Major al Ucrainei a declarat că trupele au sosit în așezările Vynohradove și Brylivka din Oblastul Herson între 18 și 21 ianuarie echipate cu arme de calibru mic și veste antiglonț. Nu a sosit nici un echipament militar, potrivit The Kyiv Independent.

Rusia a transmis luni că nu a fost stabilită o nouă dată pentru discuțiile cu Statele Unite privind tratatul de arme nucleare New Start, acuzând SUA că intensifică tensiunile dintre cele două părți, scrie Reuters. Încheiat în 2010, tratatul New Start, un acord-cheie de dezarmare nucleară, este cel mai recent acord bilateral de acest fel între cele două mari puteri nucleare ale lumii și limitează numărul focoaselor nucleare strategice ale fiecărei părți.

UPDATE 4: Premierul Poloniei: Tancurile Leopard 2 ar putea ajunge în Ucraina fără aprobarea Germaniei

Transferul tancurilor Leopard 2 din Polonia în Ucraina este realizabil, conform unei declarații a premierului polonez Mateusz Morawiecki, preluată de Sky News.

Aprobarea Germaniei pentru trimiterea tancurilor Leopard 2 în Ucraina are o importanță secundară, deoarece Polonia ar putea trimite aceste echipamente din partea unei coaliții de țări chiar și fără permisiunea germanilor, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki.

„Vom cere permisiunea Germaniei, dar aceasta este o temă secundară. Chiar dacă, în cele din urmă, nu vom obține această permisiune, noi, în cadrul acestei mici coaliții, chiar dacă Germania nu face parte din această coaliție, vom preda tancurile noastre, împreună cu ceilalți, Ucrainei”, a declarat Morawiecki.

Declarația pare să indice faptul că trimiterea tancurilor, care a făcut obiectul unor speculații intense în ultimele zile, este acum foarte aproape să se întâmple.

Anunțul apare la puțin timp după ce autoritățile din Germania au declarat că nu vor sta în calea trimiterii de către Polonia a tancurilor sale de producție germană în Ucraina.

UPDATE 3: Negocieri în UE pentru un nou ajutor de 500 de milioane de euro pentru Ucraina

Josep Borrell, șeful politicii externe a UE, anunță că luni s-ar putea ajunge la un acord privind un nou ajutor de 500 de milioane de euro pentru Ucraina.

Josep Borrell a declarat că reprezentanții statelor membre vor discuta despre o nouă tranșă de 500 de milioane de euro din ajutorul pentru Ucraina.

Negocierile vor avea loc în cadrul reuniunii de luni.

Miniștrii de externe din UE vor încerca să ajungă la un acord cu privire la noile fonduri.

UPDATE 2: Reacţia lui Prigojin, liderul grupării de mercenari Wagner, la comparaţia sa cu Rasputin

Șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a răspuns duminică la comparaţiile dintre el şi Rasputin, care l-a tratat pe fiul ultimului ţar de hemofilie, spunând că treaba lui nu este să stopeze sângerarea, ci să verse sângele inamicilor Rusiei, informează Reuters.

Ziarul Financial Times a scris în weekend despre influenţă din ce în ce mai mare a lui Prigojin asupra Kremlinului, comparând-o cu cea a călugărului ortodox Grigori Rasputin, care avea o influenţă considerabilă asupra soţiei ultimului ţar al Rusiei, Nicolae al II-lea, conform Agerpres.

Prigojin a recunoscut abia în septembrie anul trecut că a fondat grupul Wagner, care joacă un rol major în încercările armatei ruse de a cuceri regiunea Donbas, din estul Ucrainei.

UPDATE 1: Zelenski promite decizii cheie pentru eradicarea corupției din Ucraina

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat duminică că nu va tolera corupția, problema cronică a țării, care a fost trecută în plan secund de războiul împotriva Rusiei, și a promis că în această săptămână vor fi luate decizii cheie pentru eradicarea acesteia, scrie Reuters.

Promisiunea lui Zelenski a venit pe fondul acuzațiilor de corupție la nivel înalt, inclusiv un raport privind practici dubioase în domeniul achizițiilor militare, în ciuda faptului că oficialii au promovat unitatea națională pentru a face față invaziei.

„Vreau ca acest lucru să fie clar: nu se va reveni la ceea ce a fost în trecut, la modul în care trăiau diverse persoane apropiate de instituțiile statului sau cei care și-au petrecut întreaga viață urmărind un scaun”, a declarat Zelenski în discursul său video nocturn.

Ucraina a avut o lungă istorie de corupție galopantă și guvernare șubredă, Transparency International clasând corupția țării pe locul 122 din 180 de țări, nu mult mai bine decât Rusia, în 2021.

UE a făcut din reformele anticorupție una dintre cerințele sale cheie pentru aderarea Ucrainei, după ce a acordat Kievului statutul de candidat anul trecut.

„Săptămâna aceasta va fi momentul pentru decizii adecvate”, a declarat Zelenski. „Deciziile au fost deja pregătite. Nu vreau să le fac publice în acest moment, dar totul va fi corect.”

Ales cu o majoritate zdrobitoare în 2019 pe baza promisiunilor de a schimba modul în care este guvernat fostul stat sovietic, Zelenski a declarat că guvernul său a acceptat demisia unui ministru adjunct după o anchetă privind acuzațiile că acesta a acceptat mită.

El nu a identificat oficialul, dar rapoartele de presă au afirmat că un ministru adjunct interimar al dezvoltării regionale, Vasyl Lozinskiy, a fost reținut în urma unor acuzații de acceptare a unei mite.

Accentul reînnoit pe corupție l-a implicat și pe ministrul apărării Oleksiy Reznikov, după ce un ziar a raportat că armata ar fi obținut alimente la prețuri foarte umflate.

Ministerul lui Reznikov a descris acuzațiile ca fiind „false”, iar o comisie parlamentară a fost solicitată să investigheze, potrivit Mediafax.

Citește și

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției ... vezi toate articolele

Citește și