LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 339: Zelenski spune că are nevoie de peste 300-500 de tancuri/ Oficial UE: Rusia a trecut la alt nivel al atacurilor şi începe să evoce ideea unui „război cu NATO”

LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 339: Zelenski spune că are nevoie de peste 300-500 de tancuri/ Oficial UE: Rusia a trecut la alt nivel al atacurilor şi începe să evoce ideea unui război cu NATO
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 28/01/2023, 08:52

Război în Ucraina, ziua 339: Președintele Zelenski afirmă că Ucraina are nevoie de peste 300-500 de tancuri însă e necesar ca partenerii externi să le trimită cât mai repede. Un oficial de rang înalt al UE avertizează că Rusia a trecut la alt nivel al invaziei militare în Ucraina, lansând o serie de atacuri asupra obiectivelor civile, iar preşedintele Vladimir Putin a început să evoce conceptul unui „război cu NATO”.

UPDATE ora 08:30 – Ucraina are nevoie de 300-500 de tancuri, afirmă Zelenski

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina are nevoie de peste 300-500 de tancuri. El a comentat după ce mai multe țări din Occident au anunțat că vor trimite în Ucraina tancuri..

„Am aprobat cazuri de arme care să ne fie trimise, dar încă nu le-am primit”, a spus Zelenski. El le-a mulțumit partenerilor însă le transmite că nu ar trebui să piardă timpul deoarece forțele ucrainene au nevoie urgent de tancuri și muniție.

Ambasadorul Ucrainei în Franța, Vadim Omelcenko, a declarat că mai multe țări și-au dat deja acordul oficial de a livra în total 321 de tancuri în Ucraina.

„Încă de astăzi, numeroase ţări şi-au confirmat oficial acordul de a livra 321 de tancuri grele Ucrainei”, a declarat vineri Vadim Omelcenko, într-un interviu acordat postului de televiziune francez BFM, relatează news.ro.

Printre cele 321 de tancuri pe care ucrainenii ar urma să le primească sunt și cele 31 de tancuri M1 Abrams promise de SUA zilele trecute. Germania a fost de acord să trimită 14 tancuri Leopard, în timp ce Marea Britanie a spus că va trimite 14 tancuri Challenger 2.

UPDATE 08:00 – Nikopol, oraşul în care nimeni nu intră. Zi şi noapte, localitatea este atacată de artileria rusă

Oraşul Nikopol, amplasat pe malul râului Nipru, a fost închis oricărei persoane „străine”, pe fondul atacurilor permanente pe care armata rusă le lansează din Energodar, oraş aflat pe malul stâng al celui mai mare râu ucrainean, relatează trimisul special al Agerpres în Ucraina, Cristian Lupașcu.

Pentru că pericolul unui nou atac este iminent, accesul în Nikopol este permis de poliţie şi armată doar celor care îşi au domiciluil aici. La intrările în oraş, sunt amplasate numeroase posturi de control, iar poliţiştii şi militarii interzic intrarea oricărei persoane care nu este locuitor al Nikopolului.

Pentru jurnalişti, accesul este permis doar însoţiţi de reprezentanţii administraţiei locale, în urma unor verificări amănunţite.

UPDATE 07:30 – Ucraina îl va convoca pe ambasadorul ungar după ce Orban a comparat ţara cu Afganistanul

Ministerul de Externe ucrainean îl va convoca pe ambasadorul Ungariei pentru a se plânge de remarcile „complet inacceptabile” ale premierului ungar Viktor Orban despre Ucraina, a anunţat Kievul vineri, relatează Reuters.

Anunţul marchează un nou punct de minim în relaţiile dintre cei doi vecini. Ungaria a criticat în mod repetat sancţiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei, afirmând că au eşuat în a slăbi Moscova în mod semnificativ, riscând să distrugă în acelaşi timp economia europeană.

Purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean, Oleg Nikolenko, a scris pe Facebook că Orban le-a spus jurnaliştilor că Ucraina este „ţara nimănui” şi a comparat-o cu Afganistanul.

„Astfel de declaraţii sunt complet inacceptabile. Budapesta continuă un curs deliberat îndreptat către distrugerea relaţiilor ungaro-ucrainene”, a spus el.

UPDATE ora 07.00 – Oficial UE: Rusia a trecut la alt nivel al atacurilor şi începe să evoce ideea unui „război cu NATO”

Rusia a trecut la alt nivel al invaziei militare în Ucraina, lansând o serie de atacuri asupra obiectivelor civile, iar preşedintele Vladimir Putin a început să evoce conceptul unui „război cu NATO”, afirmă un oficial de rang înalt din cadrul Uniunii Europene.

Stefano Sannino, secretar general al Serviciului European de Acţiune Externă (EEAS), a jusificat deciziile Statelor Unite şi Germaniei de a furniza Ucrainei tancuri occidentale avansate şi a criticat atitudinea preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, care pare să schimbe linia politică privind conflictul împotriva Ucrainei.

Vladimir Putin „a trecut de la conceptul operaţiunii speciale la un concept al unui război cu NATO şi Occidentul”, a declarat Stefano Sannino, într-o conferinţă de presă organizată în Japonia, în cadrul unui turneu în zona Asia-Pacific, informează agenţia The Associated Press.

Stefano Sannino susţine că furnizarea de tancuri ultramoderne de către Statele Unite şi Germania are rolul de a-i ajuta pe ucraineni să se apere mai eficient, nu de a-i transforma în agresori. „Cred că cele mai recente acţiuni în privinţa livrărilor de armament sunt o evoluţie a situaţiei şi a faptului că Rusia a început să mute războiul într-o etapă diferită”, a afirmat Stefano Sannino, notând că armata rusă comite „atacuri generalizate” asupra civililor şi oraşelor, nu asupra obiectivelor militare.

Uniunea Europeană nu aduce războiul într-o nouă etapă, ci „doar oferă posibilitatea salvării de vieţi”, „permiţându-le ucrainenilor să se apere de aceste atacuri barbare”, a insistat Sannino.

Rusia a acuzat, joi, naţiunile occidentale de implicare directă în războiul din Ucraina, în contextul deciziei privind transferul de tancuri avansate. „Există constant declaraţii din capitalele europene şi de la Washington că trimiterea diverselor sisteme de armament în Ucraina, inclusiv tancuri, nu înseamnă în niciun fel implicarea acestor ţări sau a Alianţei în ostilităţile din Ucraina. Noi, în mod categoric, nu suntem de acord cu această poziţie şi, la Moscova, orice face Alianţa şi capitalele menţionate este considerată o implicare directă în conflict. Vedem că acest lucru se intensifică”, a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, potrivit Mediafax.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Preşedintele Serbiei declară că victoria Kamalei Harris ar putea declanşa un al Treilea Război Mondial
A aflat că soția îl înșală, chiar în timpul filmărilor Asia Express: `Vreau să divorțez`
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Unde se termină viața și unde începe moartea. Ce a descoperit un medic care a...
Elodia trăiește?! Mama lui Cristian Cioacă șochează! Unde ar fi nora ei, de fapt?!
Se deschide cel mai mare șantier din România. Se caută 22 000 de muncitori care...
Buni de plată, fără armată și cu rusa limbă oficială de stat. Cum arată „planul...
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera...
O mai ții mine pe Catrinel Sandu? Cum arată acum fosta vedetă. A fost înșelată...
Care va fi pensia minimă de la 1 ianuarie 2025
Lunetiști, drone și gard de sârmă ghimpată. Măsuri de înaltă securitate în Maricopa, comitatul care...
Programul complet al meciurilor din Liga Campionilor. Care sunt marile favorite la casele de pariuri
Accident teribil pe DN15! Vedeta a murit pe loc
După câți KM se schimbă plăcuțele de frână. Care sunt primele semne de uzură și...
OZN văzut în BUCUREȘTI?! Un fost oficial de la Pentagon a dezvăluit că...
Doliu în România. S-a stins o mare voce a țării: Va rămâne în amintirea tuturor
Femeia care i-a pus capac lui Radu Banciu. E topit după o vedetă TV
Maria Popovici a devăluit ce i-a revenit în urma partajului: „Farfuriile sunt la mine toate...”
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
De ce a amânat Virgil Ianțu să se căsătorească cu mama fiicei sale. După 22...
BANCUL ZILEI. – Bulă, de acum o să înveți 25 de ore pe zi!
O gaură neagră „înfometată” se hrănește de 40 de ori mai rapid decât limita teoretică