LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 340: Ucraina solicită aliaților rachete cu rază lungă de acțiune/Trei morţi şi 14 răniţi în urma unui atac cu rachetă la Kostiantynivka, în regiunea Doneţk/Rușii acuză forțele ucrainene că au atacat deliberat un spital. 14 oameni ar fi murit
Război în Ucraina, ziua 340. Kievul și aliații poartă discuții pentru ca pe lângă cele peste 300 de tancuri pe care le va primi, Ucraina să mai beneficieze și de rachete cu rază lungă de acțiune, potrivit unui consilier al președintelui Volodimir Zelenski. Între timp, luptele se intensifică pe front. Trei persoane au murit și alte 14 au fost rănite în urma unui atac cu rachetă care a avut loc sâmbătă la Kostiantynivka, în regiunea Doneţk, iar localnicii o duc tot mai greu din cauza lipsei apei, căldurii și aprovizionării magazinelor în regiunile ocupate de ruși în estul Ucrainei.
UPDATE ora 08:30 – Ucraina poartă discuții cu aliații pentru a obține rachete cu rază lungă de acțiune
Kievul și aliații poartă discuții cu privire la solicitările Ucrainei de a primi rachete cu rază lungă de acțiune, a declarat sâmbătă un consilier al președintelui Volodimir Zelenski, informează Reuters.
Ucraina a obținut promisiuni de a primi tancuri de luptă occidentale și caută avioane de luptă pentru a respinge forțele rusești care avansează încet de-a lungul unei părți a liniei frontului.
„Pentru a reduce drastic arma cheie a armatei ruse – artileria pe care o folosesc astăzi pe linia frontului – avem nevoie de rachete care să le distrugă depozitele”, a declarat consilierul prezidențial Mykhailo Podolyak pentru televiziunea ucraineană Freedom. El a spus că în Peninsula Crimeea, ocupată de Rusia, există peste 100 de depozite de artilerie.
„Prin urmare, în primul rând, negocierile sunt deja în curs de desfășurare. În al doilea rând, negocierile se desfășoară într-un ritm accelerat”, a spus el.
Președintele Zelenski, vorbind separat, a declarat că Ucraina vrea să preîntâmpine atacurile rusești asupra zonelor urbane ucrainene și a civililor.
„Ucraina are nevoie de rachete cu rază lungă de acțiune… pentru a priva ocupantul de posibilitatea de a-și plasa lansatoarele de rachete undeva departe de linia frontului și de a distruge orașele ucrainene”, a spus Volodimir Zelenski, potrivit Mediafax.
UPDATE ora 08:00 – Trăiesc coşmarul vieţii lor: Locuitorii din Toreţk (Bahmut) nu au apă, căldură, gaz, iar magazinele sunt închise
Locuitorii oraşului minier Toreţk din regiunea Doneţk din Estul Ucrainei sunt nevoiţi să trăiască în condiţii inumane, din cauza războiului declanşat în urmă cu mai bine de 11 luni de Federaţia Rusă. Ei nu au nici apă, nici căldură, nici gaz, iar deseori sunt lipsiţi şi de energie electrică. Magazinele care vând alimente, produse de igienă sau industriale sunt închise, iar viaţa localnicilor din Doneţk depinde în mare măsură de ajutoarele umanitare pe care diferite organizaţii internaţionale le trimit în zonă.
„Astăzi ne ajută mult administraţia regională, administraţia militară raională şi multe organizaţii internaţionale, care asigură pachete cu alimente de bază, produse de igienă, lanterne şi alte obiecte care ajută populaţia aflată în această zonă. Serviciile comunale, în comparaţie cu anii precedenţi, lucrează în regim accelerat. În afară de funcţiile pe care le aveau până acum, se ocupă şi de furnizarea de lemne şi cărbune pentru populaţia care are nevoie de aceste servicii. Tot ei se ocupă şi de înlăturarea efectelor atacurilor din partea armatei ruse”, susţine şeful Administraţiei Militare din oraşul Toreţk din raionul Bahmut, Vasîli Cincik, într-o declaraţie acordată sâmbătă pentru Agerpres.
Oleksandra are 87 de ani şi trăieşte acum cel de-al doilea război din viaţa ei. Ea spune că nu se mai teme de niciun război şi deplânge condiţiile de viaţă improprii pe care este nevoită să le accepte. Ea va rămâne în Toreţk indiferent de situaţie.
„Încălzire nu avem, apă nu avem, gaze nu avem şi nici lumină nu avem. M-am născut aici înainte de Al Doilea Război Mondial. Am 87 de ani. În primul rând, noi am fost aici când au fost nemţii. Acum la bătrâneţe avem din nou război. Pentru ce avem nevoie de asta? Ne temem de război”, spune bătrâna.
Apa din Toreţk era asigurată dintr-o sursă aflată pe raza teritoriului aflat acum sub controlul armatei ruse, dar conducta nu mai are nicio picătură de apă.
„Oraşul nostru este un oraş de pe linia frontului din 2014 şi, luând în consideraţie că din 24 februarie a început o fază activă a agresiunii ruseşti, am fost atacaţi ca şi multe alte oraşe, ca şi întreg teritoriul Ucrainei. Inamicul distruge fără milă întreg teritoriul nostru, distruge infrastructura, infrastructura critică, blocurile de locuit şi centrele logistice”, a precizat Vasîli Cincik.
Toreţk avea înainte de război circa 75.000 de locuitori, însă acum mai sunt puţin peste 15.000, adică doar o cincime din ceea ce a fost în urmă cu câţiva ani. În localitate funcţionau 12 mine. Acum, în plin război, cu armata rusă la mai puţin de cinci kilometri distanţă, mai este deschisă doar o mină, în care lucrează circa 2.000 de oameni.
„Toreţk cuprinde două oraşe, şapte comune şi zece sate. Neţinând cont de situaţia grea, de faptul că au loc lupte, întreprinderea de stat „Cărbunele din Toreţk” lucrează şi extrage şi astăzi cocs. 2000 de persone lucrează pe teritoriul raionului. Oraşul este unul de mineri, este unul mono-industrial, iar minele sunt principalul contribuabil la bugetul local, alături de firmele care deservesc aceste mine”, explică şeful Administraţiei Militare.
De la începutul războiului şi până acum, mai mult de 70 de persoane, locuitori din Toreţk, şi-au pierdut viaţa, iar peste 175 au fost răniţi în urma atacurilor armatei ruse.
UPDAATE ora 07:30 – Trei morţi şi 14 răniţi în urma unui atac cu rachetă la Kostiantynivka (Doneţk)
Trei persoane au murit şi 14 au fost rănite în urma unui atac cu rachetă în oraşul Kostiantinivka din regiunea Doneţk, sâmbătă, potrivit autorităţilor locale. Victimele sunt doi bărbaţi, de 33 şi, respectiv, 36 de ani, precum şi o femeie de 70 de ani, care fugise din Herson după ocuparea oraşului.
Racheta C-300, lansată de armata rusă de pe teritoriul ocupat al regiunii Doneţk, a căzut pe o baterie de garaje dintr-un cartier al oraşului Kostiantinivka. Suflul exploziei a distrus geamurile a sute de apartamente.
„Nu pot să îmi revin. Din blocul nostru nu a murit nimeni; totuşi sunt trei victime. E groaznic”, a declarat, pentru Agerpres, o femeie care locuieşte într-un din blocurile afectate de suflul exploziei.
Nadejda Hrihorivna are 65 ani, iar în momentul atacului cu rachetă plecase la un magazin din apropiere pentru a cumpăra o cuşcă pentru pisica sa.
„Noi tocmai ieşisem din casă. /…/ Am decis să părăsim oraşul şi am mers să cumpărăm o cuşcă pentru pisică şi atunci s-a întâmplat. Eram aproape de casă. Scara noastră şi a doua scară au avut de suferit cel mai mult. Racheta a căzut în faţă între primul şi al doilea garaj”, a afirmat femeia.
Oraşul Kostiantinivka se află la aproximativ 25 de kilometri de teritoriile ocupate de trupele armatei ruse şi la 30 de kilometri de Kramatorsk, capitala temporară a regiunii Doneţk.
UPDATE ora 07:00 – Rușii acuză forțele ucrainene că au atacat deliberat un spital. 14 oameni ar fi murit
Ministerul rus al Apărării a acuzat sâmbătă forțele ucrainene de atacarea unui spital din regiunea Lugansk, în urma căreia 14 oameni ar fi murit și 24 ar fi fost răniți, transmite Reuters.
Sâmbătă dimineața, în orașul Novoaidar, „forțele armate ucrainene au atacat în mod deliberat clădirea unui spital” cu un sistem de rachete cu lansare multiplă HIMARS de fabricație americană, a precizat ministerul într-un comunicat.
Conform acestuia, 14 persoane au fost ucise și 24 au fost rănite. Este vorba de pacienți și de personal al spitalului.
„Un atac deliberat cu rachete asupra unei unități medicale civile active cunoscute este, fără îndoială, o crimă de război gravă din partea regimului de la Kiev”, a adăugat ministerul.
Nu a existat un răspuns imediat la acuzații din partea Ucrainei, iar Reuters nu a reușit să verifice în mod independent informațiile.
„Toți cei implicați în planificarea și executarea acestei crime vor fi găsiți și trași la răspundere”, a mai transmis ministerul rus, care a precizat că medicii civili și militari lucrau în spital de mai multe luni, tratând populația locală și soldații, potrivit Mediafax.