Președintele Statelor Unite va efectua o vizită în Polonia în perioada 20-22 februarie pentru a marca un an de război în Ucraina, a anunțat purtătorul său de cuvânt, Karine Jean-Pierre.
El se va întâlni cu președintele polonez, Andrzej Duda, „pentru a vorbi despre cooperarea [lor] bilaterală și eforturile [lor] colective de a sprijini Ucraina și de a întări capacitățile de descurajare ale NATO”, a spus aceasta.
De asemenea, președintele american va participa la o reuniune în Formatul „Bucureşti Nouă” (B9), un grup de aliaţi de pe flancul estic, pentru a reafirma susţinerea fermă a Statelor Unite pentru securitatea Alianţei”, se mai arată într-un comunicat al Casei Albe.
De asemenea, Joe Biden intenționează să țină un discurs în care va repeta că Statele Unite vor sprijini Ucraina „atâta timp cât este nevoie” . Întrebat despre o posibilă călătorie în Ucraina, John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă, a declarat într-o conferință de presă că nu are „ alți pași de menționat”, potrivit Le Monde.
În timpul atacului asupra infrastructurii ucrainene, două rachete rusești lansate de la Marea Neagră au survolat teritoriile românești și moldovenești înainte de a lovi vestul Ucrainei, a spus Ucraina.
Moldova a confirmat informația și a spus că l-a convocat pe ambasadorul Rusiei.
Maia Sandu, Președintele Republicii Moldova a reacționat pe Twitter: „Condamn ferm violarea spațiului aerian moldovenesc de către o rachetă rusă mai devreme de astăzi. Moldova merită pace și securitate și vom face toți pașii necesari pentru a le realiza. Neutralitatea noastră nu înseamnă că nu trebuie să ne întărim apărarea pentru a asigura securitatea poporului nostru. »
România, membră NATO, a confirmat că o rachetă a fost detectată de sistemele sale de apărare, dar că nu a intrat în spațiul său aerian.
I strongly condemn the violation of 🇲🇩’s airspace by a Russian missile earlier today. #Moldova deserves peace & security, and we will take all necessary steps to achieve it. Our neutral status doesn’t mean we shouldn’t be building up defenses to keep our people safe.
— Maia Sandu (@sandumaiamd) February 10, 2023
După survolarea Moldovei de către o rachetă rusească, Statele Unite au pretins că sprijină această țară și au încercat să reducă tensiunile.
„În acest stadiu, nu avem nicio indicație privind o amenințare militară directă din partea Rusiei împotriva Moldovei sau României ”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat, Vedant Patel.
„În general, susținem suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei, precum și neutralitatea acesteia garantată în Constituția sa ”, a adăugat el.
Anterior, șeful armatei ucrainene a susținut că două rachete de croazieră rusești au survolat România, țară membră NATO, precum și Moldova, vineri dimineață, înainte de a intra în Ucraina. Ministerul român al Apărării a negat însă survolarea teritoriului său de către o rachetă rusească.
Dacă va fi confirmată, această incursiune ar fi prima în România de la începutul invaziei rusești în Ucraina.
Moldova, la rândul ei, a anunțat vineri că l-a convocat pe ambasadorul Rusiei să protesteze „împotriva încălcării inacceptabile a spațiului nostru aerian de către o rachetă rusă” , potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe al Republicii Moldova.