Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis luni seară, cu trei zile înainte de a se împlini un an de la invazia rusă, că victoria trebuie obţinută în acest al doilea an al războiului şi că miza nu este numai soarta ţării, ci întreaga ordine mondială. De asemenea, Zelenski avertizează China să nu susțină Rusia în conflictul din țara sa întrucât s-ar ajunge la al treilea război mondial.
„Acum şi în Ucraina se decide soarta ordinii mondiale, care se bazează pe reguli, pe umanitate, pe predictibilitate. Iar astăzi, preşedintele Biden şi cu mine am vorbit, în special, despre cum să facem totul pentru a ne asigura victoria comună în acest an în războiul declanşat de Rusia”, a adăugat preşedintele ucrainean.
China este dispusă să colaboreze cu alte ţări pentru a obţine o încetare rapidă a focului şi o pace durabilă în Ucraina, a declarat luni, în timpul unei vizite la Budapesta, şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, potrivit agenţiei chineze de presă de stat Xinhua, citată de CNN.
„China va colabora cu toate ţările iubitoare de pace, inclusiv cu Ungaria, pentru a depune eforturi în vederea realizării unei încetări rapide a focului şi a unei păci durabile”, a declarat Wang Yi în timpul unei întâlniri cu ministrul ungar de externe Péter Szijjártó, a relatat Xinhua.
Ministerul de Externe al Chinei a declarat luni că Statele Unite nu sunt îndreptăţite să „dea lecţii” despre furnizarea de arme, în contextul în care oficialii americani sunt îngrijoraţi că Beijingul ia în considerare furnizarea de „sprijin letal” pentru armata rusă, iar şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, era aşteptat la Moscova şi s-ar putea întâlni cu Vladimir Putin, scrie news.ro.
Wang, care a fost numit luna trecută consilier principal de politică externă al liderului chinez Xi Jinping, urmează să ajungă în Rusia în această săptămână, la un an de la invazia Rusiei în Ucraina.
Nici Rusia, nici China nu au precizat dacă Wang se va întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin. Cu toate acestea, luni, purtătorul de cuvânt al Rusiei, Dmitri Peskov, a declarat că „nu excludem o întâlnire” între Wang şi Putin.
Ministerul de Externe al Chinei a declarat anterior că vizita la Moscova va oferi o oportunitate pentru China şi Rusia de a continua să îşi dezvolte parteneriatul strategic şi de a face „schimb de opinii” cu privire la „probleme internaţionale şi regionale fierbinţi de interes comun”.
Vladimir Putin va adresa marți, 21 februarie, de la ora 11:00, primul său discurs despre starea națiunii de la începutul războiului din Ucraina, a transmis Kremlinul, citat de agenția de presă rusă Tass.
Discursul liderului rus vine cu trei zile înainte să se împlinească un an de la declanșarea invaziei și într-un moment în care armata rusă este așteptată să-și reînnoiască operațiunile ofensive.
Ultimul discurs adresat de președintele Putin în fața Parlamentului rus a avut loc în aprilie 2021. Putin a explicat că nu a existat un discurs privind starea națiunii în 2022, întrucât situația se desfășura foarte repede și era dificil „să se prezinte rezultatele la un moment dat, precum și planuri specifice pentru viitorul apropiat”.
Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că liderul rus Vladimir Putin trebuie să fie învins în acest an, deoarece ar căuta să invadeze și alte state din regiune, inclusiv Polonia sau România.
Premierul polonez Mateusz Morawiecki cere NATO să livreze cât mai rapid avioane de luptă Ucrainei pentru a respinge invazia rusă.
Premierul polonez a declarat că, pe lângă lupta pentru independența lor, Ucraina luptă și pentru „libertatea și securitatea noastră” și că Rusia „a chemat cei mai răi demoni ai imperialismului, colonialismului și naționalismului secolului XX”.
Continuarea AICI
În pofida mesajelor de încetare a focului lansate de Occident, Moscova are de gând înainteze cu ofensiva, spune Stoltenberg.
Într-un interviu pentru CNN, dat cu ocazia împlinirii unui de război în Ucraina, Jens Stoltenberg a spus că Vladimir Putin nu se gândește la pace. „Vedem contrariul. El nu face planuri pentru pace. El face planuri pentru mai mult război”, a declarat liderul Alianței Nord-Atlantice.
„Ei lansează deja operațiuni ofensive”, a transmis Stoltenberg, cu referire la bătălia pentru orașul Bahmut. „Dacă asta e marea ofensivă din primăvară sau dacă este doar un soi de preludiu, e un pic cam greu de spus. Însă, rușii introduc din ce în ce mai multe trupe și din ce în ce mai multe arme”, a continuat secretarul general NATO.
Continuarea AICI