LIVE UPDATE. Războiul din Ucraina, ziua 28. Aproximativ 100.000 de oameni rămân blocați în Mariupol / Rusia ar putea fi exclusă din G20
Războiul din Ucraina a ajuns în ziua cu numărul 28, iar violențele continuă, peste 100.000 de persoane fiind încă blocate în orașul Mariupol, aflat sub asediu.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că aproximativ 100.000 de oameni rămân blocați în orașul-port Mariupol, din sudul țării, informează BBC.
„Începând de astăzi, în oraș sunt aproximativ 100.000 de oameni. În condiții inumane. Într-un blocaj complet. Fără hrană, fără apă, fără medicamente. Sub bombardament constant, sub bombardamente constante”, a spus el pe Facebook în această noapte.
Zelenski a adăugat că eforturile de salvare a civililor din Mariupol prin coridoarele umanitare au fost întrerupte de „bombardamentele rusești și teroarea deliberată”.
Un convoi umanitar a fost capturat de Rusia marți, a spus el, adăugând că mai mulți angajați ai Guvernului și un șofer de autobuz au fost luați prizonieri.
SUA și alte țări occidentale iau în considerare posibilitatea de a exclude Rusia din G20, informează Reuters.
Agenția de presă a mai anunțat că Varșovia le-a sugerat marți oficialilor americani ca Polonia să înlocuiască Rusia în această organizație și că Statele Unite ar fi transmis un „răspuns pozitiv”.
Iată cele mai importante evoluții din ultimele ore:
- Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin a refuzat să excludă utilizarea armelor nucleare în Ucraina într-un interviu acordat marți pentru CNN, spunând că acestea vor fi folosite doar în cazul unei „amenințări existențiale” la adresa Rusiei.
- Pentagonul a denunțat declarația ca fiind „nesăbuită”, spunând că acesta „nu este modul în care ar trebui să acționeze o putere nucleară responsabilă”
- Rusia nu reușește să avanseze în Ucraina, potrivit agențiilor de informații occidentale, în timp ce trupele lui Putin preiau poziții defensive în efortul lor de a încercui marile orașe ucrainene.
- Aproximativ 100.000 de locuitori ai orașului Mariupol rămân prinși în orașul port strategic din sud.
- Aproximativ 7.000 de locuitori ai Mariupolului au fost salvați marți, a declarat președintele Zelenski pe Facebook.
- Se așteaptă ca SUA să anunțe noi sancțiuni împotriva Moscovei. Președintele Biden va călători joi la Bruxelles pentru discuții cu liderii NATO și G7.
Citește și: Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul
UPDATE ORA 22:50 – Un oficial guvernamental rus a demisionat și a plecat din țară. Este primul caz al unui apropiat al lui Putin care îl părăsește pe liderul de la Kremlin, după invazia din Ucraina.
Anatoly Chubais (66 de ani), un membru al guvernului rus de zeci de ani, își părăsește slujba de reprezentant special al președintelui Vladimir Putin pentru mediu, a informat – miercuri – agenția de știri de stat rusă TASS, citând o sursă anonimă.
Chubais este cel mai înalt oficial oficial rus care a demisionat de la începutul războiului. Reuters a raportat că Chubais a părăsit Rusia și nu intenționează să se întoarcă, citând tot o sursă anonimă.
UPDATE ORA 22:45 – Portalul bielorus de opoziție Nexta, care publică zilnic zeci de articole cu referire la războiul ruso-ucrainean, a postat o scurtă filmare pe contul său de Twitter.
Clipul video are doar 3 secunde, iar imaginile sunt surprinse dintr-o mașină în mișcare. În acestea, poate fi observat un bărbat care aruncă cu cocktailuri Molotov în zidurile Kremlinului.
În cadre apar flăcări pe ziduri. Nexta nu dă informații despre momentul în care a fost făcută înregistrarea.
UPDATE 20:20 – Primarul capitalei ucrainene Kiev, Vitali Klitschko, a participat miercuri, 23 martie, la o ședință online a Consiliului orașului München. În cadrul întâlnirii, edilul ucrainean și-a arătat recunoștința pentru asistența oferită.
Rusia comite un „genocid” în Ucraina, a avertizat primarul capitalei ucrainene, în timpul videoconferinţe cu oficialii oraşului german, pe care i-a îndemnat să facă presiuni asupra guvernului federal pentru a tăia toate legăturile economice cu Federația Rusă, scrie Unian.
„Nu putem număra cadavrele. Este un coşmar ceea ce se întâmplă aici”, a denunţat Kliciko.
UPDATE ORA 19:25 – Autoritățile sanitare din orașul Sumî transmit că trupurile soldaților ruși uciși în confruntările cu armata ucraineană nu au fost ridicate nici în acest moment.
Potrivit Suspilne Media, soldații ruși decedați sunt greu de identificat pentru că nu au fost găsite asupra lor documentele necesare.
”Reprezintă o amenințare foarte mare mai ales pentru mediu. În procesul de descompunere, corpurile umane eliberează otravă cadaverică”, a declarat Anatoli Kotliar, directorul departamentului de sănătate al administrației militare regionale Sumî, mai notează sursa citată.
UPDATE ORA 19:20 – Pericolul din spatele copiilor războiului. Avertismentul UNICEF: „Sunt expuși unui risc crescut de trafic de persoane și exploatare”
24 februarie 2022. Ziua în care Rusia a invadat Ucraina. Mâine (joi, 24 martie 2022 – n.r.), deja o lună de când întrebarea „va invada Putin Rusia?” s-a transformat într-o dureroasă certitudine. Prețul bombardamentelor și al invaziei rusești, unul mult prea greu și prea dureros pentru destinele oamenilor.
24 februarie. Ziua în care destinele ucrainenilor, adulți și copii deopotrivă, s-au schimbat pentru întotdeauna. O întreagă viață într-o valiză. Nu este un titlu sau un scenariu de film, ci realitatea dură pe care ucrainenii o trăiesc zi de zi, de la începutul atacului rus.
La fiecare secundă, un copil din Ucraina devine refugiat, potrivit Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF). În plus, UNICEF avertizează asupra pericolului la care se expun copiii care se refugiază din fața războiului: vulnerabilitatea în fața unui risc crescut de trafic de persoane și exploatare.
Potrivit unei analize recente realizate de UNICEF și Grupul de Coordonare Inter-Agenții împotriva Traficului de Persoane (ICAT), 28% dintre victimele identificate ale traficului de persoane la nivel global sunt copii.
UPDATE ORA 17:50 – Kremlinul a întocmit o listă cu țări ”neprietenoase”, după ce a fost declanșată ”operațiunea militară specială” din Ucraina, iar acestea vor fi obligate să plătească gazele naturale livrate de Rusia în ruble.
Vladimir Putin a transmis, în fața membrilor Guvernului, că Rusia nu va mai accepta plata în euro sau dolar, etichetându-le drept ”valute compromise”.
Pe listă țărilor ”neprietenoase” cu Rusia se află SUA, Canada, țările membre ale Uniunii Europene, Marea Britanie (inclusiv teritoriile britanice Jersey, Anguilla, Insulele Virgine Britanice, Gibraltar), Ucraina, Muntenegru, Elveția, Albania, Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Macedonia de Nord, precum şi Japonia, Coreea de Sud, Australia, Micronezia, Noua Zeelandă, Singapore şi Taiwan, potrivit unui comunicat al guvernului de la Moscova.
UPDATE ORA 17:45 – Înalt oficial al Pentagonului, despre tactica armatei ucrainene: „Luptă foarte inteligent, foarte agil, foarte creativ”
Amiralul în retragere John Kirby, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Apărare a SUA, a analizat în cadrul unei conferințe de presă tacticA utilizată de armata ucraineană în lupta cu soldații ruși invadatori.
John Kirby afirmă în intervenția sa publică faptul că Ucraina a apărat părți ale țării „foarte inteligent, foarte agil, foarte creativ”, arată BBC.
UPDATE ORA 17:10 – Programul Alimentar Mondial, avertisment în contextul războiului din Ucraina. Mai multe regiuni ale lumii s-ar putea confrunta cu o criză alimentară de proporții
Directorul Programului Alimentar Mondial, David Beasley, a lansat un avertisment dur pentru liderii europeni: plătiți mai mult acum pentru a opri foametea la nivel global sau veți fi afectați de o nouă criză a migrației în viitorul apropiat.
UPDATE ORA 14:15 – Volodimir Zelenski spune că vorbește zilnic cu mai mulți lideri europeni
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus marți că discută în fiecare zi cu opt până la zece lideri europeni. El i-a nominalizat în acest sens pe președintele Poloniei, Andrzej Duda, președintele Franței, Emmanuel Macron, și premierul Marii Britanii, Boris Johnson.
UPDATE ORA 13:00 – Trupele de menținere a păcii în Ucraina și avertismentul lui Lavrov: ”Va fi o ciocnire directă între forţele ruse şi cele ale Alianţei Nord-Atlantice”
După ce Polonia a transmis că războiul din Ucraina ar impune trimiterea unei forțe internaționale de menținere a păcii, ministrul rus de Externe – Serghei Lavrov – a lansat un avertisment dur din care reiese că transpunerea în practică a unei astfel de propuneri ar duce la o „ciocnire directă” între NATO și armata Federației Ruse.
UPDATE ORA 12:10 – Joe Biden vine miercuri la Bruxelles, unde va discuta cu liderii europeni despre războiul din Ucraina
Preşedintele Joe Biden se deplasează miercuri la Bruxelles, unde va avea discuţii cu liderii europeni despre invazia Rusiei în Ucraina. Consilierul pentru Securitate al SUA, Jake Sullivan, a declarat într-o conferință de presă de marți, de la Casa Albă, că președintele Joe Biden „va participa la un summit de urgență al NATO, căruia i se vor alătura liderii celorlalți 29 de aliați NATO”.
UPDATE ORA 11:30 – Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei acuză SUA că subminează dezvoltarea altor țări
Dmitri Medvedev – fost președinte al Rusiei, vicepreședintele Consiliului de Securitate și un apropiat al lui Vladimir Putin – a lansat un nou atac verbal la adresa SUA, spunând că Washingtonul nu face altceva decât să ”submineze dezvoltarea altor țări”.
Punctul de vedere al lui Medvedev, cu vădite tente ironice, a fost postat pe canalul Telegram, iar una dintre concluzii este aceea că Rusia ar dori, cel puțin declarativ, ca SUA să fie o țară ”puternică și inteligentă”.
UPDATE ORA 11:05 – „Sunt în viață! Nici o zgârietură”. Celebrul lunetist Wali, mesaj pentru rușii care l-au declarat mort în Mariupol
Oliver Lavigne-Ortiz, zis Wali, celebrul lunetist canadian care luptă acum în Ucraina, împotriva armatei lui Vladimir Putin, susține că este teafăr și nevătămat. În urmă cu o săptămână, rușii l-au declarat mort, anunțând că l-au ucis în regiunea Mariupol.
UPDATE ORA 10:30 – ONU vrea să deschidă la Iași birou pentru sprijinirea refugiaților
ONU are în plan deschiderea la Iași a unui birou pentru sprijinirea refugiaților ucraineni, dar și pentru a ajuta autoritățile locale să gestioneze mai bine fluxul de refugiați care pleacă din calea războiului. Este și motivul pentru care Bogdan Cojocaru, prefectul județului Iași, s-a întâlnit cu reprezentanții Agenției ONU pentru Refugiați.
UPDATE ORA 09:45 – Ambasadorul Rusiei la ONU: Încercăm să bombardăm „delicat” fără să ucidem civili
Ambasadorul Rusiei la ONU, Ghenadi Gatilov, a declarat, marţi seară la postul elvețian RTS, că țara sa nu a invadat Ucraina, ci desfăşoară operaţiuni militare limitate și că armata încearcă să bombardeze „delicat”, fără a ucide civili.
„Suntem în favoarea opririi masacrului, dar trebuie să vă uitaţi la situaţia reală – masacrul este săvârşit de cealaltă parte, de radicalii ucraineni şi neonazişti. Nu s-a mai putut tolera suferința în care trăiesc ruşii de 8 ani în Donbas”, a susținut ambasadorul.