Prima pagină » Știri externe » LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 472. Trei puncte-cheie în care se desfășoară contraofensiva promisă de Zelenski / Anunț major de la Pentagon

LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 472. Trei puncte-cheie în care se desfășoară contraofensiva promisă de Zelenski / Anunț major de la Pentagon

LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 472. Trei puncte-cheie în care se desfășoară contraofensiva promisă de Zelenski / Anunț major de la Pentagon

Războiul din Ucraina a ajuns sâmbătă, 10 iunie, în ziua cu numărul 472. Contraofensiva atât de așteptată în Occident a început și se desfășoară în trei puncte-cheie. În același timp, Pentagonul a făcut un anunț major, pe fondul rapoartelor primite de pe front.

Ucraina atacă trupele ruse în trei locuri, considerate puncte strategice pentru succesul contraofensivei.

Bahmutul revine în atenția lumii

Potrivit analistului britanic Michael Clarke, în momentul de față avem trei puncte focale ale contraatacurilor ucrainene, aflate în creștere:

  • la Orihiv;
  • în jurul Bahmutului (la nord și la sud);
  • la Velika Novosilka (lângă Vuhledar).

Cel mai interesant este în Orihiv… o mare bătălie a avut loc acolo”, a precizat profesorul Clarke, care a recunoscut că acolo Ucraina a pierdut, în mod inevitabil, mai multe tancuri occidentale.

Potrivit analistului britanic, ucrainenii încearcă să meargă „pe o rută ambițioasă și periculoasă spre sud, spre apărarea rigidă a Rusiei în Tokmak”. Și, de acolo, mai departe spre Melitopol. De asemenea, lupte crâncene se dau și în regiunea Zaporojie, iar bloggeri ruși sugerează că este vizată calea care duce spre peninsula Crimeea.

Chiar Vladimir Putin a recunoscut că au avut loc patru atacuri ucrainene la Velika Novosilka. În plus, partea ucraineană a raportat progrese semnificative în jurul Bahmutului.

Ucraina ar putea să se ia la trântă cu cea mai bună dintre apărările rusești”, aluzie la o încercare de a rupe Podul Kerci, care leagă Rusia de Crimea, sugerează Clarke.

„Este cel mai ambițios și periculos lucru pe care îl pot încerca. Nu știm încă dacă într-adevăr vor să facă asta, dar fac presiuni mari” – Michael Clarke

Din câte se pare, Ucraina dispune de 12 brigăzi, având un total de 50.000-60.000 de soldați. Nouă brigăzi au fost antrenate în Occident și sunt echipate cu armament provenit din țările membre NATO.

Pentagonul trimite și mai multe arme în Ucraina

Pentagonul a anunțat un nou ajutor militar, în valoare de 2,1 miliarde de dolari, pentru Ucraina, care va conţine capacităţi esenţiale de apărare antiaeriană şi muniţii.

Această tranşă cuprinde muniţie suplimentară pentru sistemele de apărare antiaeriană Patriot, sisteme şi rachete de apărare antiaeriană Raytheon (RTX.N) HAWK, obuze de artilerie de 105 mm şi 203 mm, sisteme aeriene fără pilot la bord AeroVironment (AVAV.O) Puma, muniţie pentru sisteme de rachete cu ghidare laser şi sprijin pentru instruire şi mentenanţă.

Fondurile pentru Ukraine Security Assistance Initiative (USAI) vor fi utilizate pentru achiziţionarea de arme, permiţând administraţiei preşedintelui Joe Biden să cumpere arme din industrie, în loc să le retragă din stocurile americane.

Într-un comunicat de presă, Pentagonul arată că ajutorul oferit „ilustrează angajamentul continuu în favoarea capacităţilor critice ale Ucrainei pe termen scurt şi a capacităţilor durabile ale forţelor armate ucrainene pentru a-şi apăra teritoriul şi a lupta împotriva agresiunii ruse pe termen lung”.

De la începutul conflictului, SUA au livrat sau promis Ucrainei armament în valoare de 39,7 miliarde de dolari.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și