LIVE | Ziua 450 de război în Ucraina. Zelenski efectuează o vizită-surpriză la summitul Ligii Arabe. Va merge și la reuniunea G7 de la Hiroshima
Ziua 450 de război în Ucraina. După un turneu european efectuat la Roma, Berlin, Paris și Londra, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit vineri în Arabia Saudită, la summitul Ligii Arabe. De asemenea, el va călători duminică în Japonia, la summitul G7, pentru a căuta mai mult sprijin diplomatic și militar, în pregătirea unei contraofensive împotriva forțelor ruse.
„Voi vorbi la summitul Ligii Arabe. Mă voi întâlni cu prinţul moştenitor Mohammed bin Salman şi voi avea alte discuţii bilaterale”, anunţă Zelenski pe contul său de Telegram.
„Încep prima mea vizită de până acum în Regatul Arabiei Saudite pentru a consolida relaţiile bilaterale şi legăturile Ucrainei cu lumea arabă”, subliniază preşedintele ucrainean într-o postare pe Twitter.
Zelenski afirmă în mesajul de pe Twitter că printre „priorităţi” figurează problema „prizonierilor politici din Crimeea şi din teritoriile temporar ocupate (de armata rusă), recuperarea oamenilor noştri, formula de pace a cărei punere în aplicare trebuie să implice cât mai multe state (şi) cooperarea energetică”.
„Crimeea a fost prima care a avut de suferit de pe urma ocupaţiei ruse, iar cei mai mulţi dintre cei care suferă represiuni în Crimeea ocupată sunt musulmani”, menţionează el, referindu-se la tătarii din Crimeea, anexată de Moscova în 2014.
Arabia Saudită „joaca un rol semnificativ şi suntem gata să ducem cooperarea noastră la un nou nivel”, a continuat Zelenski.
Canalul de ştiri Al Arabiya a relatat că Volodimir Zelenski a aterizat vineri la Jeddah.
Potrivit unor cercuri diplomatice, regele saudit Salman l-ar fi invitat pe Zelenski să fie oaspete de onoare la summitul anual al Ligii.
Statele din Golf întreţin în mare parte relaţii bune cu Rusia şi adoptă poziţii neutre faţă de războiul declanşat de Moscova în Ucraina.
Preşedintele sirian Bashar al-Assad este, de asemenea, prezent la acest summit.
Aceasta este prima vizită a lui Zelenski în regiune de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie 2022.
Vizita lui Zelenski în Arabia Saudită nu este lipsită de importanţă, având în vedere că regatul, cel mai mare exportator de ţiţei din lume, şi-a consolidat recent relaţiile cu China şi îşi coordonează politica petrolieră cu Rusia, în plin război al Moscovei împotriva Ucrainei, notează AFP, preluat de Agerpres.
Zelenski va călători la Hiroshima pentru a lua parte la summitul G7
Duminică, Volodimir Zelenski va călători și la Hiroshima, Japonia, unde are loc summitul G7 . Liderul ucrainean urma să intervină inițial acolo prin videoconferință. „Lucruri foarte importante se vor decide la fața locului și, prin urmare, prezența, prezența în persoană a președintelui nostru este absolut esențială pentru a ne apăra interesele”, a declarat secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei, Oleksiy Danilov.
Zeelnski le-ar putea reitera aliaților săi cererea de avioane de luptă, în timp ce țările europene încep să discute despre posibila livrare de avioane F-16 de fabricație americană.
Rușii şi-au întărit poziţiile defensive în interiorul centralei nucleare Zaporojie
Militarii ruşi şi-au întărit poziţiile defensive în interiorul şi în jurul centralei nucleare Zaporojie, în sudul Ucrainei, în ultimele săptămâni, au declarat patru martori, înainte de o contraofensivă ucraineană mult aşteptată în regiune, transmite vineri Reuters.
Noi tranşee au fost săpate în jurul oraşului Enerhodar şi au fost amplasate noi câmpuri de mine. Camerele de supraveghere ale uzinei sunt îndreptate spre nord, peste un mare lac de acumulare, către teritoriul controlat de Ucraina.
De mai multe luni, ruşii şi-au instalat poziţii de tragere pe acoperişul unora dintre clădirile centralei nucleare, iar pentru descurajarea dronelor au instalat plase.
Măsurile descrise de doi ucraineni care lucrează la centrala atomo-electrică şi alţi doi locuitori din oraşul Enerhodar subliniază riscurile pe care războiul îl reprezintă pentru securitatea instalaţiei. Sursele au vorbit sub rezerva anonimatului, din cauza temerilor pentru securitatea lor într-un oraş aflat sub ocupaţie rusă.
Agenţia de informaţii militare ucraineană, Ministerul Apărării de la Moscova şi compania rusă de energie nucleară Rosatom – care administrează în prezent centrala – nu au răspuns la solicitările de comentarii din partea Reuters cu privire la fortificaţiile de la Enerhodar şi la riscurile de securitate pe care le-ar putea prezenta contraofensiva ucraineană.
Unii experţi din industria nucleară şi-au exprimat îngrijorarea şi au avertizat că orice daună pricinuită centralei ar putea avea consecinţe dezastruoase pentru persoanele şi regiunea înconjurătoare, pentru mersul războiului şi pentru industria nucleară mondială.
„Reactoarele nu au fost concepute pentru zonele de război şi nu cred că pot fi sigure sau securizate într-o zonă de război”, a declarat Nickolas Roth, director al think tank-ului Nuclear Threat Initiative.
Petro Kotin, şeful agenţiei nucleare ucrainene Energoatom, a declarat pentru Reuters că nu crede că forţele ucrainene vor lansa un atac direct asupra uzinei şi că mai degrabă ar putea încerca să-i forţeze pe ruşi să se retragă tăindu-le liniile de aprovizionare.
Dar există o îngrijorare la nivelul comunităţii internaţionale că centrala nucleară Zaporojie, cu şase reactoare – cea mai mare din Europa – ar putea să ajungă în centrul luptelor, mai ales că analiştii militari se aşteaptă ca Ucraina să încerce să respingă forţele ruse din regiunea Zaporojie.
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) – organismul de supraveghere nucleară al ONU – afirmă că prezenţa şi activitatea militară sunt în creştere în zonă, subliniind necesitatea de a fi luate măsuri urgente. AIEA avertizează de luni de zile cu privire la pericolul unui accident major la centrală.
AIEA plănuieşte să prezinte un acord între Rusia şi Ucraina la Consiliul de Securitate al ONU în cursul acestei luni pentru protejarea instalaţiei, au declarat patru diplomaţi pentru Reuters.
În Japonia, unde în 2011 un cutremur şi un tsunami au întrerupt alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare de la Fukushima provocând topirea reactoarelor, guvernul nipon a declarat că monitorizează îndeaproape situaţia de la Zaporojie.
„Credem că este o situaţie alarmantă şi o urmărim îndeaproape”, a declarat Satoru Yasuraoka, director al diviziei de politică în domeniul energiei nucleare din cadrul Ministerului japonez al Economiei, Comerţului şi Industriei.
În aprilie, Japonia a oferit AIEA 2 milioane de euro pentru a contribui la securizarea centralei Zaporojie.
Kotin a declarat că cea mai mare ameninţare pentru securitatea centralei este ca luptele să taie ultima linie electrică externă rămasă, necesară pentru răcirea reactoarelor. Dacă aceasta s-ar întâmpla, doar generatoarele diesel de urgenţă ar putea preveni un colaps.
„Dacă toate pompele se opresc, veţi avea timp doar între o oră şi jumătate până la trei zile până la o topire”, a explicat şeful Energoatom.
În timp ce acumularea de trupe şi măsurile defensive suplimentare indică faptul că forţele de ocupaţie îşi consolidează fortificaţiile, există, de asemenea, semne că ruşii se pregătesc şi pentru o eventuală retragere.
Centrala se află pe malul sudic al lacului de acumulare Kahovka, care serveşte drept barieră naturală faţă de teritoriile controlate de ucraineni în nord.
Uzina şi oraşul Enerhodar sunt legate printr-un singur drum principal de Melitopol, cel mai mare oraş ocupat de Rusia în regiunea Zaporojie (sud-est), care oferă Rusiei un coridor terestru către peninsula Crimeea ocupată.
Kotin afirmă că forţele ruse ar trebui să se retragă dacă acest drum va fi tăiat, adăugând că el crede că soldaţii ruşi au efectuat deja exerciţii de retragere pe teritoriul uzinei.
„După părerea mea, ei se pregătesc de evacuare, aşa că aduc totul în acelaşi loc pentru a fi gata să ia totul şi să plece de acolo”, a spus el.
Două dintre sursele de la Enerhodar au spus că au văzut cum forţele ruse cărau luna aceasta echipamente radiologice, echipamente de laborator şi alte echipamente în cutii dintr-un spital, precum şi echipamente din bănci ucrainene închise în oraşul Enerhodar.
Ucraina şi-a anunţat intenţia de a întreprinde în curând o ofensivă majoră pentru a recuceri teritoriul ocupat şi se aşteaptă ca aceasta să lovească în sudul ţării, din cauza importanţei sale strategice ca pod către Crimeea şi Marea Neagră.
Rusia a ridicat fortificaţii care se întind din vestul Rusiei până în Crimeea, iar tranşeele sunt deosebit de extinse pe drumul dinspre teritoriul controlat de ucraineni spre sud până la Melitopol, ceea ce sugerează că Moscova se aşteaptă la un atac acolo.