Prima pagină » Știri externe » Livrarea de GAZE rusești către UE, prin Ucraina, a luat sfârșit, după expirarea unui acord de 5 ani cu Gazprom. Efectele asupra UE

Livrarea de GAZE rusești către UE, prin Ucraina, a luat sfârșit, după expirarea unui acord de 5 ani cu Gazprom. Efectele asupra UE

Livrarea de GAZE rusești către UE, prin Ucraina, a luat sfârșit, după expirarea unui acord de 5 ani cu Gazprom. Efectele asupra UE

Livrarea de gaze rusești către Uniunea Europeană, prin Ucraina, s-a încheiat după expirarea unui acord de cinci ani între operatorul de tranzit al gazelor din Ucraina Naftogaz și Gazprom din Rusia, notează BBC.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, recent, că țara sa nu va permite Rusiei „să câștige miliarde cu sângele nostru” și a acordat o perioadă de un an Uniunii Europene pentru a se pregăti pentru această schimbare.

Comisia Europeană a declarat că sistemul de gaze al continentului este „rezistent și flexibil” și că are suficientă capacitate pentru a face față expirării acordului dintre Rusia și Ucraina ce vizează livrarea de gaze.

Rusia poate livra, în continuare, gaz către Ungaria, Turcia sau Serbia, prin conducta TurkStream peste Marea Neagră.

Oprirea fluxului prin Ucraina marchează sfârșitul unei ere a gazului rusesc ieftin în UE.

Slovacia este cea mai afectată, în timp ce Comisia Europeană spune că impactul va fi limitat, datorită unei planificări atente și a unor provizii alternative.

Cu toate acestea, impactul strategic și simbolic pentru întreaga Europă este enorm, notează sursa citată.

Rusia a pierdut o piață importantă, dar președintele Vladimir Putin, spune că țările UE vor suferi cel mai mult.

UE a redus considerabil importurile de gaz din Rusia

UE a redus semnificativ importurile de gaze din Rusia de la începerea războiului împotriva Ucrainei în 2022, dar un număr de state membre din zona de est depind încă în mare măsură de aprovizionare.

Gazul rusesc a reprezentat mai puțin de 10% din importurile de gaze ale UE în 2023, având în vedere că în 2021, gazul rusesc reprezenta 40% din importuri.

Dar mai multe state membre ale UE, inclusiv Slovacia și Austria, continuă să importe cantități semnificative de gaze din Rusia. Autoritatea de reglementare din Austria a declarat că nu a prognozat nicio întrerupere, deoarece a diversificat sursele și a acumulat rezerve.

Dar decizia Ucrainei a provocat deja tensiuni serioase cu Slovacia, care este acum principalul punct de intrare al gazului rusesc în UE și care a câștigat taxe de tranzit din conducta gazului către Austria, Ungaria și Italia.

Vineri, prim-ministrul Slovaciei Robert Fico – care tocmai făcuse o vizită surpriză la Moscova pentru discuții cu Putin – a amenințat că va opri furnizarea de energie electrică Ucrainei.

Acest lucru l-a determinat pe Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, să-l acuze pe Fico că îl ajută pe Putin „să finanțeze războiul” împotriva Ucrainei

Republica Moldova – care nu face parte din UE – ar putea fi grav afectată de încheierea acordului de tranzit. Țara generează o mare parte din electricitate la o centrală alimentată cu gaz rusesc. De asemenea, a furnizat regiunea separatistă susținută de Rusia din Transnistria.

Maia Sandu a acuzat Kremlinul de „șantaj”

Ministrul Energiei al Republicii Moldova, Constantin Boroșan, a declarat că guvernul său a luat măsuri pentru a asigura o sursă stabilă de energie, dar a cerut cetățenilor să economisească energie.

O stare de urgență de 60 de zile în sectorul energetic a fost instituită de la jumătatea lunii decembrie.

Președintele Maia Sandu a acuzat Kremlinul de „șantaj” care ar putea avea ca scop destabilizarea țării sale înainte de alegerile generale din 2025. Guvernul Republicii Moldova a mai spus că a oferit ajutor Transnistriei.

FOTO: Profimedia

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat în poziția de editor și reporter în cadrul ... vezi toate articolele

Citește și