Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a pledat, marți, în Germania, pentru continuarea susținerii Ucrainei în ceea ce a catalogat ca fiind o ”luptă contra haosului și a tiraniei”, în timp ce ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, s-a deplasat în Iran, pentru consolidarea relațiilor militare.
”Nu este vorba doar despre o luptă pentru supraviețuirea unei democrații. Este o luptă pentru a evita o nouă eră întunecată a haosului și a tiraniei”, a afirmat Lloyd Austin, conform site-ului Tagesschau.de, cu ocazia reuniunii Grupului de Contact pentru susținerea Ucrainei, desfășurată la Baza militară americană Ramstein din Germania.
Secretarul american al Apărării a pledat pentru continuarea asistenței militare pentru Ucraina, argumentând că trebuie menținută ordinea internațională bazată pe reguli și trebuie respinse tentativele regimurilor autocrate de modificare prin forță a frontierelor recunoscute internațional.
Administrația Joseph Biden a evocat în mai multe rânduri necesitatea intensificării acțiunilor internaționale de contracarare a riscurilor generate de națiuni precum Rusia și China.
Lloyd Austin este însoțit de generalul Mark Milley, șeful Statului Major Interarme din SUA, la cea de-a 15-a reuniune a Grupului de Contact pentru susținerea Ucrainei, un forum al aliaților Ucrainei creat de Washington în aprilie 2022 ca reacție la invazia militară rusă.
În paralel, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, se află marți în vizită oficială în Iran, o ”etapă importantă” pentru cooperarea militară bilaterală. Occidentul acuză constant Iranul că furnizează drone militare Rusiei pentru războiul din Ucraina. Administrația de la Teheran a respins acuzațiile, susținând că nu oferă Rusiei echipamente militare în mod specific pentru invazia din Ucraina.
”Vizita va contribui la consolidarea relațiilor militare ruso-iraniene și va marca o etapă importantă în dezvoltarea cooperării bilaterale”, a transmis Ministerul Apărării de la Moscova, citat de cotidianul Le Monde.
Rusia și Iranul sunt vizate de sancțiuni internaționale masive asupra activităților comerciale. În martie, Iranul a anunțat un contract pentru achiziționarea de avioane de vânătoare Suhoi Su-35 din Rusia.
Administrația de la Washington a atras atenția constant că Moscova și Teheranul extind parteneriul în domeniul apărării. Rusia își caută aliați internaționali în contextul în care este vizată de sancțiuni masive din cauza invaziei militare în Ucraina. În ultimul an, Rusia a intensificat parteneriatele cu China, Coreea de Nord și Iranul.
Citește și:
CHINA a refuzat o întâlnire cu șeful Pentagonului / Casa Albă, șocată de „tupeul” Beijingului