Locul în care investesc toți bogații Venezuelei după ce prețurile din țara lor au crescut cu 1600%
Numărul cetățenilor din Venezuela care au ajuns în Spania a crescut cu mai mult de 50% în 2015, potrivit biroului național de statistică din Spania, cel mai mare număr de imigranți, după ucraineni.
Limba comună și mediul politic stabil reprezintă atracțiile principale pentru cetățenii din Venezuela cu bani care caută să își asigure averile în fața dezordinii economice de acasă.
Numărul proprietăților vândute cetățenilor venezueleni a crescut cu 17% în 2016, potrivit registrului de proprietate al Spaniei, scrie Bloomberg.
„Cu cât se agravează lucrurile în Venezuela, cu atât cumpără mai mult în Madrid”, a declarat Alvaro Gonzalez de la Hoz, directorul general al unității de real estate Petrus Grupo Inmobiliario, companie specializată în vânzarea și închirierea proprietăților exclusiviste în cartierul Salamanca din Madrid.
Afectată de o puternică inflație și de creșterea criminalității, Venezuela a devenit un mediu economic nedorit, mai arată Bloomberg.
În timp ce banca centrală din Venezuela s-a oprit din publicarea inflației în decembrie 2015, Fondul Monetar Internațional susține că statul a intrat într-o spirală de hiperinflație, prețurile crescând cu peste 1.600% anul acesta. Similar, cifrele pentru producția internă nu au fost actualizate de mai bine de un an.
Pentru agenții de real estate de lux din Madrid, criza din Venezuela este văzută ca o oportunitate de afaceri. Clienții lui Gonzalez de la Hoz sunt, de obicei, familii cu venituri substanțiale din Caracas care caută să cumpere proprietăți în cele mai bune districte din orașele spaniole.
Un apartament de lux în jurul așa-numitei zone de aur din Serrano, Madrid, unde se află restaurante și magazine de lux, poate trece de 7.000 de euro pe metrul pătrat.
Ca parte a eforturilor de a revitaliza piața de real estate, Spania a introdus, în 2013, un program de vize pentru a atrage investițiile străinilor bogați.
Numărul venezuelenilor care au ajuns în Spania a crescut cu mai mult de 150% din 2013, de la 7.000 de sosiri anuale la 19.000. Deși cifrele pentru anul trecut nu sunt definitive, acestea indică un record de mai mult de 10.000 de venezueleni care vin în Spania, pentru prima jumătate de an.
Motivul pentru care mai mulți venezueleni aleg să se mute în Madrid este reprezentant de climatul politic din Statele Unite, o destinație preferată de cei din America de Sud, a devenit mai complex de la alegerea lui Donald Trump ca președinte, a declarat Alexandre Rangel Lattuf, director executiv al Grupo SIEspana, o firmă cu sediul în Miami ce oferă consiliere venezuelenilor care vor să investească în Spania. În schimb, cumpărarea unei case și investiția în Spania le oferă acces la alte țări din Uniunea Europeană. „În Spania, poți cumpăra o casă și poți deveni rezident și după doi ani poți aplica pentru cetățenie”, susține Alexandre Rangel Lattuf.