Londra a instalat o bază secretă de supraveghere pe Internet în Orientul Mijlociu
Marea Britanie a instalat o bază secretă de supraveghere pe Internet în Orientul Mijlociu, potrivit unui raport, joi, citând ultimele documente obținute de fostul consultant american în domeniul informațiilor Edward Snowden, refugiat în Rusia, relatează AFP.
Potrivit ziarului The Independent, acest raport nu menționează țara în care se află această bază, dar dezvăluie că ea poate să intercepteze e-mailuri, apeluri telefonice și toate datele care circulă pe Internet în contul Statelor Unite și unor agenții de informații din alte țări.
Ziarul scrie că această bază utilizează în acest scop cabluri submarine de fibră optică instalate în regiune.
Baza transmite ulterior informațiile la centrul britanic pentru interceptări (GCHQ) cu sediul la Cheltenham, în sud-vestul Angliei, care le împărtășește ulterior cu Agenția Națională americană pentru Securitate (NSA).
Contactată de AFP, Theresa May, ministrul britanic de Interne, a declarat despre acest raport că „nu comentează despre cazuri de care se ocupă serviciile de informații”.
The Independent nu a precizat cum a obținut aceste detalii din dosare provenind de la Snowden.
Edward Snowden, care la început a divulgat detalii despre supravegherea electronică mondială efectuată de către Statele Unite ziarului The Guardian, a obținut pe 1 august un azil provizoriu pentru o perioadă de un an în Rusia. Washingtonul a reclamat în mai multe rânduri extrădarea sa în Statele Unite, unde este inculpat pentru spionaj.
Secțiunea de luptă împotriva terorismului din cadrul poliției britanice a lansat joi o anchetă penală, după examinarea documentelor confiscate lui David Miranda, partenerul jurnalistului de la The Guardian Glenn Greenwald, care a publicat dezvăluirile lui Snowden.
The Guardian a anunțat săptămâna aceasta că experți din cadrul GCHQ au supervizat pe 20 iulie distrugerea unor documente secrete încredințate ziarului de către Snowden.
Guvernul britanic a confirmat că Jeremy Heywood, șeful funcționarilor britanici și unul dintre principalii aghiotanți ai premierului David Cameron, a fost trimis la sediul redacției The Guardian și că a precizat că alternativa conducerii ziarului era să distrugă sau să predea materialul respectiv ori să riște eventuale proceduri judiciare.