Președintele Consiliului European Donald Tusk urmează să anunțe în mod public, marți, un proiect de reforme menit să dea satisfacție unei serii de solicitări ale Londrei, în cadrul redefinirii relațiilor sale cu Uniunea Europeană.
Proiectul -, care este necesar să fie aprobat de către toate statele membre UE – vizează să răspundă îngrijorării unei părți a britanicilor cu privire la părți ale suveranității britanice cedate Bruxellesului. Statele membre dispun de o perioadă de trei luni să-și prezinte obiecțiile dață de acest proiect legislativ european, au declarat în noaptea de luni spre marți surse apropiate premierului David Cameron.
„Acest progres va permite să fie auzită sus și tare, la Bruxelles, vocea parlamentelor naționale”, afirmă aceste surse.
David Cameron le-a promis britanicilor să renegocieze relațiile dintre țara sa și restul UE și să organizeze un referendum pe tema apartenenței Regatului Unit la blocul european până la sfârșitul lui 2017.
El speră să finalizeze un acord cu UE la Consiliul European prevăzut în perioada 18-19 februarie, ceea ce ar deschide calea organizării unui referendum încă din iunie.
Textul pe care Donald Tusk urmează să-l facă public marți la prânz va reprezenta baza unui acord în cadrul Consiliului European de luna aceasta, însă atât oficiali britanici, cât și europeni, subliniază că numeroase detalii nu au fost încă soluționate.
David Cameron – în afară de problema blocării legilor europene – dorește de asemenea să-și impună punctul de vedere în alte trei probleme, și anume privind competitivitatea în cadrul UE, o mai mare integrare în zona euro și cea a prestațiilor sociale acordate imigranților în Marea Britanie.
Londra a anunțat duminică faptul că a ajuns la un acord „important” cu Comisia Europeană (CE), care să permită Marii Britanii să suspende pe o perioadă de patru ani acordarea anumitor prestații migranților provenind din alte state membre UE.