Londra susține că nu va fi nicio acțiune militară în Siria înaintea rezultatelor anchetei ONU
Guvernul britanic a anunțat miercuri că nu va fi nicio acțiune militară în Siria înainte de prezentarea rezultatelor anchetei ONU, relatează AFP.
Guvernul britanic nu va lansa o acțiune militară în Siria înainte de a afla rezultatele experților ONU care anchetează la locul unui presupus atac cu arme chimice, potrivit unei moțiuni care va fi supusă joi Parlamentului, relatează AFP.
„Secretarul general al ONU trebuie să se poată adresa Consiliului de Securitate imediat după încheierea misiunii echipei”, afirmă textul, adăugând: „Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite trebuie să aibă oportunitatea de a avea acest rezumat și trebuie depuse toate eforturile pentru a obține o rezoluție a Consiliului de Securitate care să susțină o acțiune militară înainte ca o astfel de acțiune să fie luată”.
„Înaintea oricărei implicări britanice directe într-o astfel de acțiune, un alt vot va avea loc în Camera Comunelor”, precizează moțiunea.
O purtătoare de cuvânt a Downing Street a confirmat pentru AFP că acest vot „nu ca avea loc înainte ca inspectorii ONU să își poată face raportul”.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a afirmat miercuri că experții au nevoie de patru zile pentru a-și încheia munca la fața locului. „Ulterior, experții vor trebui să facă analize științifice, după care va trebui să facem un raport pentru Consiliul de Securitate pentru ca acesta să întreprindă acțiunile pe care le consideră necesare”, a declarat el.
Moțiunea care va fi supusă joi Parlamentului britanic „deplânge folosirea armelor chimice în Siria la 21 august 2013 de către regimul lui (Bashar al-)Assad, care a provocat sute de morți și mii de răniți în rândul civililor sirieni”.
Ea „decide că se cere un răspuns umanitar puternic din partea comunității internaționale și că acest lucru poate cere, dacă va fi necesar, o acțiune militară care să fie legală, proporționată și destinată salvării de vieți omenești împiedicând și descurajând folosirea armelor chimice în Siria”, precizând că folosirea lor este o „crimă de război și o crimă împotriva umanității”.