Guvernul de la Londra va depune o cerere de extrădare pentru rușii suspectați că l-au otrăvit pe Skripal. Vezi ce șanse au britanicii, dar mai ales care vor fi efectele
Londra se pregătește să ceară Rusiei extrădarea a doi cetățeni ruși suspectați că i-au otrăvit cu Noviciok pe fostul agent dublu Serghei Skripal și pe fiica sa Iulia, a relatat The Guardian, citând surse guvernamentale și de securitate. Serviciile procuraturii regale (CPS) au întocmit cererea de extrădare și se pregătesc să o trimită la Moscova.
Mutarea Londrei vine după luni de anchete laborioase, în care s-au implicat sute de ofițeri de poliție și de informații. Echipele de investigație au urmărit mișcările celor doi cetățeni ruși, de la intrarea lor în Marea Britanie până la plecarea lor.
Jurnaliștii apreciază că cererea de extrădare a suspecților ruși ar avea șanse zero de succes și că solicitarea Londrei va fi respinsă de Moscova, mutare care va marca o escaladare a conflictului diplomatic cu Rusia, având ca urmare o nouă rundă de expulzări diplomatice.
Decizia de a cere extrădarea a ajuns în presa britanăcă după dezbateri intense în cadrul Whitehall, între o tabără care consideră că solicitarea va fi refuzată de Moscova, fiind un gest politic inutil și o altă tabără care dorește ca cererea să fie înaintată Rusiei.
The Guardian apreciază că relațiile diplomatice dintre Marea Britanie și Rusia s-au deteriorat, atingând cel mai mare nivel de încordare de la sfârșitul războiului rece, după atacul cu agent neurotoxic asupra lui Serghei Skripal, fost colonel în serviciului militar rus și asupra fiicei sale, Yulia. Ei au fost găsiți inconștienți pe o bancă într-un centru comercial după ce au fost expuși la Noviciok.
Șefii serviciilor de informații din Regatul Unit au învinuit în mod special Rusia pentru atac.
Kremlinul a negat orice implicare și a condus o campanie furioasă de contra-acuzații, sugerând că autoritățile britanice îl rețin pe Skipral împotriva voinței sale și că îi refuză asistența consulară.
Pe 19 iulie, ase pare că Poliția ar fi identificat doi cetățeni ruși bănuiți că i-au expus, din motive care rămân neclare, pe Skripal și fiica sa la Noviciok, un puternic agent neurotoxic rezultat dintr-un program sovietic. Cei doi și-au revenit în cele din urmă, după mai multe săptămâni de spitalizare.
În schimb, britanica Dawn Sturgess, spitalizată la începutul lui iulie într-o localitate apropiată, după contaminarea cu același agent, a decedat. Prietenul ei Charlie Rowley, expus și el la Noviciok, s-a restabilit după trei săptămâni.
Premierul britanic Theresa May s-a declarat, la acel moment, „îngrozită și șocată” de acest deces, care survine la doar câteva luni după atacul neurotoxic de la Salisbury, ce îl vizase pe fostul spion rus.
Sajid Javid, ministrul britanic de Interne, a declarat că neurotoxina din incidentul de la Amesbury este aceeași cu cea folosită în cazul Skripal și a acuzat Rusia că folosește Marea Britanie drept „groapă de gunoi pentru otravă„.
În replică, un purtător de cuvânt al Ambasadei Rusiei la Londra a declarat că acuzațiile părții britanice sunt „pure speculații”.
Cazul Skripal a provocat o gravă criză diplomatică între Londra și Moscova și a determinat un val de expulzări reciproce de diplomați, în care au fost antrenate și țări aliate cu Marea Britanie.
Otrăvirea fostului agent dublu le-a amintit britanicilor de asasinarea oponentului și fostului agent al serviciilor secrete ruse Aleksandr Litvinenko, în 2006, la Londra, prin expunere la poloniu, contaminare atribuită tot Moscovei de un judecător britanic după o minuțioasă anchetă și care a declanșat de asemenea o criză diplomatică. Autoritățile britanice au lansat atunci o procedură de extrădare împotriva foștilor agenți speciali Andrei Lugovoi și Dmitri Kovtun, acuzați de asasinarea lui Litvinenko, dar Moscova a refuzat să-i dea curs.
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A intrat în presă accidental, după ce a câștigat ... vezi toate
articolele