Lovitură dată Israelului. Curtea Penală Internațională, verdict favorabil Palestinei! De acum, nimic nu se mai poate face!
Curtea Penală Internațională a decis că are dreptul să își exercite competenţa jurisdicţională cu privire la infracţiuni comise în teritoriile ocupate. Decizia este o victorie a Palestinei în conflictul cu Israelul și a stârnit deja reacții aprinse la nivel global.
Tabăra palestiniană vorbește despre o victorie a justiţiei, în timp ce israelienii susțin că este o măsură politică îndreptată împotriva lor.
CPI are jurisdicție asupra teritoriilor ocupate
Într-un comunicat de presă, CPI a explicat că „a decis cu majoritate de voturi ca jurisdicţia teritorială a Curţii pentru situaţia din Palestina (care este membră CPI din 2015) să se extindă la teritoriile ocupate de Israel în 1967”.
„Această decizie a CPI este o victorie pentru justiţie şi umanitate, pentru valorile adevărului, echităţii şi libertăţii şi pentru sângele victimelor şi al familiilor lor. Este un mesaj pentru autorii crimelor, care nu vor rămâne nepedepsiţi”, a declarat premierul palestinian Mohammed Shtayyeh. El a solicitat CPI să grăbească procedurile judiciare în privinţa ultimului război din Gaza, a prizonierilor palestinieni şi a dezvoltării aşezărilor israeliene.
Procuroarea generală a CPI, Fatou Bensouda, a solicitat un aviz juridic după ce anunţase în decembrie 2019 că doreşte să deschidă o anchetă completă cu privire la posibile „crime de război” (fără a numi autorii) comise în teritoriile ocupate. Curtea a adăugat că, prin hotărârea sa de vineri, „nu se pronunţă asupra unui litigiu frontalier în temeiul dreptului internaţional şi nici nu se antepronunţă în privinţa chestiunii oricăror viitoare frontiere” între Israel şi un posibil stat palestinian, ci are „ca unic obiectiv definirea jurisdicţiei teritoriale”.
Israelul acuză CPI: „Este un organism politic”
La rândul său, premierul israelian Benjamin Netanyahu a criticat decizia CPI, afirmând că „Tribunalul a demonstrat încă o dată că este un organism politic şi nu o instituţie judiciară”.
Netanyahu apreciază că decizia CPI afectează „dreptul democraţiilor de a se apăra împotriva terorismului. Tribunalul ignoră adevăratele crime de război şi, în schimb, urmăreşte statul Israel, un stat cu un regim democratic puternic care respectă statul de drept şi nu este membru al CPI”. Mai mult, israelienii consideră că CPI a greșit deoarece „Palestina nu este un stat, nu are graniţe definite” şi, prin urmare, instanţa de la Haga nu i le poate conferi.