Prima pagină » Știri externe » Lovitură de stat, Armata a preluat puterea! Prima decizie anunțată! SUA amenință să intervină!

Lovitură de stat, Armata a preluat puterea! Prima decizie anunțată! SUA amenință să intervină!

Lovitură de stat, Armata a preluat puterea! Prima decizie anunțată! SUA amenință să intervină!

Lovitură de stat în Myanmar, acolo unde Armata a preluat puterea. Prima decizie anunțată de noua conducere: stare de urgență decretată pe o perioadă de un an! SUA amenință să intervină dacă liderii politici arestați de militari nu vor fi eliberați de urgență!

Noul preşedinte interimar a fost numit Myint Swe, vicepreşedinte până de curând. Însă adevărata putere o va avea generalul Min Aung Hlaing, cel mai puternic om din Myanmar, șeful forțelor armate din țară!

Președintele și șefa guvernului, arestați!

Într-un raid militar organizat înaintea zorilor, Armata din Myanmar i-a arestat luni dimineață pe președintele Win Myint, șefa guvernului, Aung San Suu Kyi și o serie de oficiali din diverse partide politice. Telecomunicațiile și Internetul au fost tăiate, singurul canal de comunicare funcțional rămânând cel al Armatei.

La primele ore, militarii au preluat controlul asupra primăriei din Yangon, cel mai mare oraş din Myanmar. Armata acuză Comisia Electorală că nu a remediat „neregulile enorme” produse în timpul alegerilor legislative din noiembrie, câştigate detaşat de partidul liderei Aung San Suu Kyi. Militarii susţin că au identificat milioane de cazuri de fraudă, printre care voturi din parte a mii de alegători centenari sau minori. Aung San Suu Kyi, criticată pe scară largă la nivel internaţional pentru modul de gestionare a crizei musulmanilor rohingya, a câștigat detașat alegerile, obţinând 83% din cele 476 de mandate!

Generalul Min Aung Hlaing afirmase în urmă cu o săptămână că, în anumite circumstanţe, Constituţia ar putea fi „revocată”.

SUA cer eliberarea liderilor politici arestați

Peste 12 ambasade, inclusiv cea a SUA, au cerut Myanmarului să „adere la standardele democratice”. Acest stat a fost condus de o juntă militară în perioada 1962 – 2011. În 2011, junta a fost dizolvată şi a început o perioadă de tranziţie controlată spre democraţie.

Imediat ce s-a aflat de lovitura de stat din Myanmar, SUA au cerut eliberarea liderilor politici arestaţi, inclusiv a şefei de facto a guvernului, Aung San Suu Kyi. În caz contrar, America a ameninţat că va reacţiona prompt! „Statele Unite se opun oricărei încercări de modificare a rezultatelor alegerilor recente sau de obstrucţionare a unei tranziţii democratice în Myanmar şi vor acţiona împotriva celor responsabili în cazul în care arestările nu sunt abandonate. Îi îndemnăm pe militari să elibereze astăzi persoanele arestate”, a anunţat, într-un comunicat, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și