Lovitura de stat din GABON dă frisoane Uniunii Europene. „Este o mare problemă”
Josep Borrell, Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri externe şi politică de securitate, a declarat că evoluția ultimelor evenimente din Gabon va spori instabilitatea din regiune.
Mai mult, „reprezintă o mare problemă” pentru Europa, a transmis Borrell.
„Întreaga zonă este într-o situaţie foarte dificilă”
Situaţia din Gabon este analizată de miniştrii Apărării din statele Uniunii Europene, reuniţi în cadru informal la Toledo, eveniment organizat de preşedinţia spaniolă a Consiliului UE.
„Dacă se confirmă, atunci este vorba de încă o lovitură de stat militară ce sporeşte instabilitatea în întreaga regiune.
Întreaga zonă – începând cu Republica Centrafricană, apoi Mali, apoi Burkina Faso, acum Niger, Gabon – este într-o situaţie foarte dificilă şi cu siguranţă miniştrii trebuie să examineze detaliat ceea ce se întâmplă acolo şi cum putem să ne îmbunătăţim politica faţă de aceste ţări. Aceasta este o mare problemă pentru Europa”, a spus Borrell în faţa miniştrilor Apărării din statele membre UE.
Miercuri, mai mulți ofițeri superiori din Gabon au ieșit la televiziunea publică anunțând că au preluat puterea în țară. Lovitura de stat a venit la doar câteva ore după ce Autoritatea Electorală anunțase că președintele Ali Bongo a fost reales pentru un al treilea mandat.
Militarii au transmis că reprezintă toate forţele de securitate şi apărare ale ţării. Ei au declarat că alegerile sunt anulate, toate frontierele, închise până la noi ordine, iar instituţiile statului, dizolvate.
După alegerile prezidenţiale şi parlamentare, tensiunile în Gabon erau ridicate şi existau temeri că vor urma tulburări. La alegeri au lipsit observatorii internaţionali, iar emisia unor televiziuni străine a fost suspendată. Autorităţile au întrerupt accesul la Internet şi au interzis circulaţia pe timp de noapte pe tot teritoriul țării.
Gabonul dispune de resurse naturale bogate, printre care petrol şi cacao, însă este afectat de sărăcie. Puciul din Gabon are loc la o lună după cel din Niger.
Activitățile grupului minier francez Eramet au fost oprite
Între timp, grupul minier francez Eramet a anunțat că și-a oprit activitatea în Gabon, în urma loviturii de stat militare. „Compania monitorizează situația pentru a proteja siguranța angajaților și integritatea instalațiilor”, transmis cei de la Eramet.
Grupul minier francez are aproximativ 8.000 de angajați în această țară africană.
Anunțul a provocat o scădere a cotației acțiunilor Eramet la Bursa de la Paris (pierdere de 18,83%, până la 61,85 euro/acțiune).
În Gabon, francezii de la Eramet operează prin două filiale. Una dintre ele, Comilog, este specializată în extracția de mangan, un mineral în care Eramet este al doilea producător mondial de calitate superioară. Setrag, cea de-a doua filială a grupului francez, exploatează linia de cale ferată care leagă coasta atlantică de sud-estul țării, bogat în minerale, și tranzitează pădurea ecuatorială a Gabonului.