Lovitura de stat din Turcia a demonstrat deficiențe în serviciul turc de spionaj

Publicat: 30 07. 2016, 12:02

Concentrată pe dejucarea amenințărilor teroriste venite din partea militanților Stat Islamic și a separatiștilor kurzi, agenția turcă de spionaj nu a reușit să detecteze planurile privind pregătirea unei lovituri de stat.

Cu mai multe luni înainte de tentativa de lovitură de stat, agenția turcă de spionaj a reușit să intercepteze mai multe milioane de mesaje, însă în aceste mesaje nu au fost găsite mențiuni privind complotul. Pe lângă cantitatea imensă de mesaje, analiștii agenției au avut de soluționat și problema decriptării comunicaților folosite de presupușii complotiști, fapt ce a îngreunat și mai mult colectarea de informații, au declarat oficiali din cadrul serviciului turc de informații.

Pregătirile pentru lovitură de stat nu au fost detectate nici de serviciile de informații americane, chiar dacă acest lucru ar fi compromis a doua cea mai mare forță armată din cadrul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord. Cu toate acestea, agențiile de spionaj americane cunoșteau faptul că opoziția împotriva președintelui Erdogan era în creștere, iar într-o analiză clasificată, Turcia a fost inclusă pe o listă a țărilor cu risc sporit de instabilitate politică, însă nu au existat avertismente privind iminența unei lovituri de stat.

Autoritățile de la Ankara îl acuză pe clericul musulman Fethullah Gulen de orchestrarea tentativei de lovitură de stat din Turcia, iar Administrația Recep Tayyip Erdogan a lansat o campanie împotriva susținătorilor acestuia și cere extrădarea lui Gulen din Statele Unite.

Gulen și adepții acestuia însă neagă orice fel de implicare în lovitura de stat și susțin că Erdogan ar fi orchestrat această acțiune pentru a impune o dictatură, afirmație negată de președintele turc.

Oficialii americani spun că există suspiciuni că susținătorii lui Gulen au participat, dar Statele Unite nu au acces la surse de încredere din Turcia, pentru a putea determina, în mod independent, rolul acestora în tentativa de lovitură de stat. Mai mult, potrivit oficialilor americani, până în prezent nu există dovezi credibile care să indice implicare personală a clericului musulman Gulen.

În urma interceptării unui canal de comunicații folosit de susținătorii lui Gulen, agenția turcă de spionaj MTI a identificat numele a aproximativ 40.000 de persoane, inclusiv 600 de ofițeri superiori, suspectate că are avea legături cu organizația clericului musulman.

Cu patru zile înainte de lovitura de stat, agenția a transmis numele celor 600 de ofițeri către autoritățile militare, iar aceștia urmau să fie destituiți cu ocazia reuniunii anuale a liderilor militari, programată pentru luna august.

Oficialii turci și americani sunt de părere că a această acțiune a forțat complotiștii să declanșeze mai repede lovitura de stat.

După dejucarea loviturii de stat, Erodogan s-a arătat extrem de critic la adresa agenției de spionaj, anunțând că vor fi luate măsuri.