Lovitură de proporții încasată de Statele Unite ale Americii. Organizația Națiunilor Unite se pregătește să ridice embargoul impus Iranului, astfel că Teheranul va putea să se înarmeze oricât de mult dorește! Anunțul final va fi făcut la sfârșitul acestei săptămâni.
Instituit prin rezoluţia 2231 a Consiliului de Securitate al ONU, care a validat în iulie 2015 acordul internaţional privind dosarul nuclear iranian, acest embargou interzice în special vânzarea către Iran de arme şi echipamente militare grele. El urmează să expire pe 18 octombrie, iar ONU nu-l va prelungi!
SUA au încercat în luna august să determine Consiliul de Securitate să prelungească acest embargou şi să restabilească sancţiunile internaţionale dictate împotriva Iranului (ridicate prin rezoluţia 2231), însă demersul americanilor a eșuat. „O înfrângere istorică”, s-a grăbit să sublinieze administrația de la Teheran.
Luna trecută, Moscova şi-a confirmat dorinţa de a dezvolta cooperarea în domeniul militar cu Iranul, ceea ce înseamnă că Federația Rusă se pregătește să vândă arme principalului său aliat din Orientul Mijlociu. Nici China nu şi-a ascuns intenţia de a face astfel de afaceri cu Iranul.
Said Khatibzadeh, purtătorul de cuvânt al MAE iranian, a declarat că data de 18 octombrie va înregistra „concretizarea unei înfrângeri istorice a SUA în pofida stratagemelor lor”. „Iranul a arătat încă o dată că America nu este atât de puternică pe cât pretinde”, a adăugat el.
În mai 2018, preşedintele Donald Trump a scos unilateral SUA din acordul nuclear încheiat cu Iranul în 2015, la Viena. Spre deosebire de celelalte state semnatare ale acordului cu Iranul (Germania, China, Franţa, Marea Britanie şi Rusia), Donald Trump este de părere că acest text nu oferă garanţii suficiente pentru a împiedica Teheranul să dezvolte arma atomică. Acordul nuclear asigură Iranului ridicarea sancţiunilor internaţionale care îi asfixiază economia, în schimbul unor garanţii verificate de ONU menite să ateste natura exclusiv civilă a activităţilor sale nucleare.
După ce Donald Trump a denunţat acest pact, Washingtonul a restabilit toate sancţiunile împotriva Iranului pe care SUA au acceptat să le ridice la Viena, iar pe unele chiar le-a amplificat în numele unei politici de „presiune maximă” ce au privat Teheranul de o serie de beneficii. În replică, Iranul a încălcat majoritatea angajamentelor pe care şi le-a luat la Viena, în special în ceea ce priveşte limitarea activităţilor sale de îmbogăţire a uraniului.