Prima pagină » Știri externe » Lovitură pentru Trump. Un fost director FBI va investiga implicarea Rusiei în alegerile din SUA. Reacția președintelui

Lovitură pentru Trump. Un fost director FBI va investiga implicarea Rusiei în alegerile din SUA. Reacția președintelui

Lovitură pentru Trump. Un fost director FBI va investiga implicarea Rusiei în alegerile din SUA. Reacția președintelui
Departamentul de Justiție al Statelor Unite a numit un procuror special care să investigheze presupusele legături dintre campania prezidențială a lui Donald Trump și Rusia, informează The Guardian.„Așa cum am afirmat de multe ori, o investigație detaliată va confirma ceea ce cunoaștem deja, că nu a existat nicio coluziune între campania mea și o altă entitate străină. Aștept cu nerăbdare ca această chestiune să se concluzioneze rapid", a transmis președintele SUA la scurt timp după anunțul Departamentului de Justitie.

Fostul director al FBI-ului, Robert Mueller, a fost numit de procurorul general adjunct, Rod Rosenstein, să conducă ancheta în privința ingerențelor ruse în campania americană.

Rosenstein a declarat că „a stabilit că este în interesul publicului” să numească un consilier special.

„Ceea ce am stabilit se bazează pe circumstanțele unice, iar interesul publicului îmi impune să plasez această investigație sub autoritatea unei persoane care exercită un grad de independență față de grupul normal de comandă”, a afirmat acesta.

Mueller va demisiona din cadrul firmei sale private de avocatură pentru a evita conflictele de interse, potrivit Departamentului de Justiție.

Conform postului CBS, una dintre diferențele dintre directorul FBI și un consilier special este că cel din urmă nu poate fi concediat de președintele american.

„Accept această responsabilitate și voi acționa cât mai bine posibil”, a declarat noul consilier special.

Donald Trump l-a destituit pe James Comey deoarece ar fi gestionat în mod inadecvat investigația în cazul serverului de email privat utilizat de Hillary Clinton, însă demiterea intervine în contextul anchetei privind ingerințele Rusiei în campania electorală.

Potrivit unor surse, Donald Trump, președintele SUA, i-ar fi cerut în februarie directorului FBI James Comey să oprească investigația care viza contactele fostului consilier pentru Siguranță Națională Michael Flynn cu oficiali ruși.

„Așa cum am afirmat de multe ori, o investigație detaliată va confirma ceea ce cunoaștem deja, că nu a existat nicio coluziune între campania mea și o altă entitate străină. Aștept cu nerăbdare ca această chestiune să se concluzioneze rapid. Între timp, nu voi înceta să lupt niciodată pentru oamenii și problemele ce contează cel mai mult pentru viitorul țării noastre”, a transmis liderul de la Casa Albă.
 
Congresmeni democrați, dar și unii republicani au cerut investigații suplimentare privind legăturile unor membri ai echipei lui Donald Trump cu Moscova. Michael Flynn, fost consilier prezidențial pentru Siguranță Națională, a fost demis după ce s-a aflat că ar fi avut discuții informale cu oficiali de la Moscova. Casa Albă a negat în mod repetat că apropiați ai lui Donald Trump ar avea legături cu Rusia.
 
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania de influențare a rezultatului scrutinului prezidențial din SUA în scopul facilitării victoriei lui Donald Trump și în ambiția de a submina sistemul liberal-democratic occidental, au concluzionat serviciile secrete americane.

Citește și