Președintele Rusiei, Vladimir Putin și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, au discutat duminică, prin telefon, despre conflictul din estul Ucrainei și și-au exprimat susținerea pentru acordul de încetare a focului din regiune, acord care intră în vigoare luni, 27 iulie, au anunțat cele două Administrații Prezidențiale.
Negociatorii ucraineni, ruși și cei din partea OSCE, au convenit asupra unei încetări complete a focului între forțele guvernamentale și separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei începând cu 27 iulie, pentru a opri, cel puțin temporar, conflictul care a dus la moartea a peste 13.000 de persoane de la începutul său, în 2014, informează site-ul agenției de presă Reuters.
„Liderii au fost de acord în legătură cu necesitatea unei implementări urgente a măsurilor suplimentare pentru sprijinirea acordului de încetare a focului în Donbass”, a anunțat Administrația Prezidențială de la Kiev.
Zelenski a câștigat alegerile prezidețiale de anul trecut promițând că va pune capăt conflictului. De atunci, Ucraina și Rusia au implementat unele măsuri de reapropiere, inclusiv schimburi de prizonieri și retrageri treptate de trupe din zonă.
Putin i-a spus lui Zelenski, în cadrul convorbirii telefonice, că decizia Ucrainei de a organiza alegeri regionale în 2020 încalcă Acordurile de pace de la Minsk, menite să rezolve conflictul.
Declarația lui Putin vine în contextul în care Kievul intenționează să organizeze alegeri locale în octombrie în toată țara, în afară de regiunile Donetsk și Luhansk.
Potrivit Administrației Prezidențiale de la Kiev, președintele ucrainean i-a spus lui Putin că sunt necesare măsuri suplimentare pentru eliberarea cetățenilor ucraineni captivi în estul Ucrainei, Crimeea și Rusia.
Relațiile dintre Ucraina și Rusia sunt extrem de tensionate încă din anul 2014, când Moscova a anexat Peninsula Crimeea, care aparținea Ucrainei, și a sprijinit mișcarea separatistă din estul țării.
Confruntările militare din estul Ucrainei s-au încheiat temporar în 2015, în urma unui acord de încetare a focului convenit în capitala Belarusului, Minsk, însă unele confruntări sporadice au avut loc frecvent de atunci în această regiune.