Lupta contra Ebola costă 1 miliard de dolari. ONU are doar 100.000
Cele 20 de milioane anunțate presei de Ban Ki-moon reprezintă de fapt totalul promisiunilor de ajutor și nu bani reali, au precizat oficialii fondului, contactați de cotidianul american, relatează AFP. Doar Columbia a plătit partea sa, de 100.000 de dolari.
Chiar dacă cei 20 de milioane de dolari vor fi plătiți, suma este încă departe de cea de un miliard de dolari pe care ONU o consideră necesară pentru a lupta eficient împotriva acestei epidemii.
În afară de acest fond specific, donatorii au contribuit deja, cu bani lichizi sau în natură, la diversele programe specifice ale ONU, suma totală ridicându-se la 376 de milioane de dolari.
Febra hemoragică Ebola a provocat moartea a 4.493 de persoane dintre cele 8.997 de cazuri înregistrate în șapte țări (Liberia, Sierra Leone, Guineea, Nigeria, Senegal, Spania și SUA), potrivit celui mai recent bilanț al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), publicat la Geneva.
Organizația Mondială a Sănătății a decis să împartă în două grupe țările afectate de epidemie. Prima grupă este formată din cele mai afectate trei țări (Liberia, Sierra Leone și Guineea), iar cea de-a doua include Nigeria, Senegal, SUA și Spania.
Epidemia, cea mai gravă de la identificarea virusului, în 1976, a apărut în Guineea la sfârșitul lunii decembrie 2013. De atunci, au fost înregistrați 2.458 de morți în Liberia, din 4.249 de cazuri. De asemenea, au fost înregistrați 1.183 de morți dintre cele 3.252 de cazuri din Sierra Leone și 843 de morți dintre cele 1.472 de cazuri în Guineea.