Încă o dată sunt tensiuni puternice în Balcani. Kosovo, ca de obicei în ultimii ani, este în centrul atenției. Etnicii sârbi și trupele KFOR s-au implicat într-o confruntare soldată cu zeci de răniți.
Zeci de persoane, inclusiv militari ai Forţei NATO (KFOR), au fost răniţi în confruntările de luni, 29 mai, produse în localităţi din nordul Kosovo, unde populația majoritară este de etnie sârbă.
Mii de protestatari au atacat forţele de ordine la Zvecan, Leposavici, Zubin Potok și Mitrovița, în tentativa de a prelua controlul asupra instituţiilor locale. Forţele de ordine kosovare şi militari din cadrul NATO (trupele KFOR) au ripostat cu gaze lacrimogene.
Cel puţin 52 de protestatari sârbi au fost răniţi în violenţele din Zvecan, dar și 34 de militari KFOR, de diverse naţionalităţi. Agenția ANSA anunță că 14 soldați italieni au ajuns la spital.
Ca o primă măsură luată, președintele Aleksandar Vucici a ridicat armata sârbă la cel mai înalt nivel de alertă. Mai mult, trupe masive au fost trimise în zonă, pe granița kosovară.
Milos Vucevici, ministrul Apărării, a declarat că forţele militare sârbe sunt pregătite „să îndeplinească orice ordin”.
Preşedintele Vucici se va întâlni marţi, 30 mai, cu ambasadorii marilor puteri. Astfel, diplomați din Rusia, China, Statele Unite, Marea Britanie, plus şeful misiunii Uniunii Europene vor dialoga cu liderul de la Belgrad.
Vucici se va întâlni la 8 dimineaţa cu ambasadorii SUA, ai Italiei, Franţei, Germaniei şi Marii Britanii, în ceea ce este cunoscut drept Grupul Quint, dar şi cu şeful biroului UE din Priştina.
Ulterior, președintele Serbiei va avea întâlniri separate cu ambasadorii din Rusia şi China, anunță Euronews.
Ana Brnabici, premierul Serbiei, a criticat modul în care comunitatea internaţională gestionează evenimentele din Kosovo.
„Forţele KFOR nu protejează oamenii, ci îi protejează pe cei care deţin puterea abuziv. Trebuie să protejăm pacea, căci pacea este tot ce avem”, a subliniat Brnabici, referindu-se la primarii de etnie albaneză.
Sâmbătă, NATO a îndemnat autoritățile din Kosovo să detensioneze relaţiile cu Serbia, după ce au instalat primari de etnie albaneză în zonele cu populaţie majoritară sârbă.
„Îndemnăm instituţiile din Kosovo să acţioneze imediat pentru reducerea tensiunilor şi le cerem tuturor părţilor să rezolve criza prin dialog”, a transmis Oana Lungescu, purtător de cuvânt al NATO.