Prima pagină » Știri externe » Macron aduce TORȚA OLIMPICĂ la parada de Ziua Națională a Franței, pentru a readuce speranța în inimile francezilor

Macron aduce TORȚA OLIMPICĂ la parada de Ziua Națională a Franței, pentru a readuce speranța în inimile francezilor

Macron aduce TORȚA OLIMPICĂ la parada de Ziua Națională a Franței, pentru a readuce speranța în inimile francezilor
Sursa Foto: Profimedia

Cea de-a Cincea Republică Franceză își sărbătorește ziua națională astăzi, chiar dacă dezastrele din ultimii ani îi fac pe francezi să schițeze cu greu un zâmbet.

Țara este marcată de o ruptură culturală și politică după cum o arată rezultatele alegerilor legislative anticipate. Este Franța albă și Franța neagră. Este Franța creștină și Franța musulmană. Este Franța de extrema stângă și Franța de extrema dreaptă, iar pentru Franța liberală de centru pare că nu mai există loc.

În ciuda provocărilor, președintele Emmanuel Macron a îmbinat naționalismul cu diversitatea într-o paradă solemnă și grandioasă, care a celebrat nu doar Ziua Bastiliei, dar și aducerea torței olimpice în țara care va găzdui Jocurile Olimpice peste două săptămâni.

Paradă de ziua națională și parada olimpică

14 iulie marchează începutul Revoluției Franceze din 1789 și răsturnarea monarhiei după 900 ani. De obicei, parada se desfășoară de la Arcul de Triumf din epoca lui Napoleon până la Piața Concorde, unde ultimul rege și regina Franței au fost decapitați.

Anul acesta, Concorde a fost transformat într-un loc olimpic imens pentru breakdance, skateboarding și BMX.

Deci traseul paradei s-a îndreptat în schimb către parcul Bois de Boulogne de la marginea orașului.Torța olimpică va trece pe lângă Catedrala Notre Dame , universitatea Sorbona și Muzeul Luvru.

Avioane, cavalerie și olimpici

Parizienii, cu mic, cu mare, indiferent de culoare,  orientare sexuală și religie, au admirat paradă militară pe Champs-Elysées, combinată cu ceremonia aducerii torței olimpice.

Franța va fi țara gazdă a Jocurilor Olimpice, scrie France24. Torța este adusă de cavalerie, de 25 de purtători de torțe, precum și de cadeți îmbrăcați în roșu, galben, albastru, negru și verde pentru a forma formele inelele olimpice.

Principalul purtător de torță a fost col. Thibault Vallette, medaliat cu aur  la Jocurile Olimpice de la Rio 2016 .

Aproximativ 4.000 de oameni, 162 de cai și formații de avioane de luptă Mirages și Rafales au defilat.

A fost adus și un omagiu celor căzuți în luptă pe plajele Normandiei care au ajutat la eliberarea Franței de sub ocupația nazistă de Ziua Z, acum 80 de ani.

Cu doar 12 zile înainte ca capitala franceză să găzduiască Jocurile Olimpice de vară, soldaților li se alătură marinarii, salvatorii și medicii la defilarea de Ziua Bastiliei.

Franța marchează ziua națională cu concerte, petreceri și focuri de artificii.

O pauză pentru Macron

Ziua Bastiliei din acest an îi oferă un prilej președintelui Emmanuel Macron să se bucure puțin alături de soția sa, departe de tulburările politice pe care le-a declanșat cu alegerile anticipate care i-au slăbit partidul său centrist pro-business.

Este ziua în care poate să se gândească doar la Franța, nu și la războaiele sângeroase din Ucraina,  Fâșia Gaza, la teama față de amenințarea unui război al Rusiei împotriva NATO.

Și încearcă cu greu să facă ca această zi festivă să nu fie compromisă de tentativa de asasinat asupra fostului președinte Donald Trump.

Este 14 IULIE – ziua când francezii au sângerat pentru LIBERTATE, EGALITATE, FRATERNITATE.

Semnificația Zilei Naționale a Franței

Pe 14 iulie 1789, revoluționarii parizieni au luat cu asalt Bastilia, o fortăreață și închisoare care era un simbol al abuzurilor regimului monarhic. Deși Bastilia adăpostea doar câțiva prizonieri în acel moment, căderea sa a avut o mare valoare simbolică, marcând începutul Revoluției Franceze.

Evenimentul a demonstrat voința poporului de a se ridica împotriva opresiunii și a fost un punct de cotitură care a condus la abolirea monarhiei și la crearea Primei Republici Franceze. În anii care au urmat, revoluția a adus schimbări radicale în structura socială și politică a Franței. A fost eliminată feudalismul, iar drepturile și libertățile cetățenilor au fost extinse.

Totuși, drumul către stabilitatea politică a fost dificil, trecând prin perioade de violență și tulburări –  Domnia Terorii condusă de Maximilien de Robespierre.

Monarhul Ludovic al XVI-lea și regina Marie Antoinette fiind ghilotinați alături de 17.000 de francezi acuzați de contrarevoluție.  Teroarea s-a încheiat cu arestarea și condamnarea la ghilotinare a lui Robespierre. A urmat Directoratul, Consulatul, și în cele din urmă, venirea lui Napoleon Bonaparte la putere, marcând sfârșitul revoluției în 1799.

 

Citește și: 14 IULIE, calendarul zilei:Ziua națională a Franței (Căderea Bastiliei)

Sursa Foto: Profimedia 

 

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și