Președintele Franței, Emmanuel Macron, a reiterat, joi, posibilitatea trimiterii de trupe occidentale în Ucraina, avertizând că, dacă Rusia va câștiga războiul, nu va putea fi garantată securitatea țărilor est-europene, inclusiv a României și Republicii Moldova.
Într-un interviu acordat revistei The Economist, Emmanuel Macron a refuzat să excludă posibilitatea trimiterii de trupe occidentale pe frontul din Ucraina. Macron pare să dezvolte conceptul ”ambiguității strategice”, avansat deja în februarie, argumentând că abilitatea Europei de a descuraja viitoare agresiuni constă în a nu defini ”linii roșii”.
”Este condiția de bază a securității și credibilității. Dacă rușii vor sparge liniile frontului, dacă ar exista o solicitare din partea Ucrainei, ceea ce nu se întâmplă acum, vom trebui să ne adresăm legitim această întrebare” privind trimiterea de trupe la sol, a afirmat Macron.
”Dacă Rusia câștigă în Ucraina, nu va mai exista securitate a Europei. Cine poate pretinde că Rusia se va opri acolo?”, a continuat Macron, întrebând, conform The Economist, ce securitate vor mai avea Republica Moldova, România, Polonia, Lituania și alte state.
Președintele Franței a reiterat că este necesară consolidarea frontierelor Republicii Moldova și crearea unei noi ”arhitecturi de securitate” în Europa.
Președintele Emmanuel Macron a afirmat pe 26 februarie, cu ocazia unei reuniuni a zeci de șefi de state, că ”nu exclude nicio opțiune” în susținerea militară a Ucrainei, pledând pentru o poziție de ”ambiguitate strategică”.
”Înfrângerea Rusiei este indispensabilă pentru securitatea și stabilitatea Europei. Au fost evocate toate opțiunile în mod liber și direct. Nu există consens oficial asupra trimiterii de trupe pe teren, dar poziția este dinamică și nu excludem nicio opțiune, întrucât vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu va putea câștiga acest război”, a declarat Macron.
Statele Unite, Germania, Marea Britanie, Ungaria, Polonia, Spania, Cehia, Suedia, Slovacia s-au distanțat de afirmațiile președintelui Franței. În contextul controverselor, Guvernul de la Paris a nuanțat afirmațiile lui Macron, argumentând că nu ar fi depășită ”limita beligeranței” întrucât ar fi vorba de specialiști militari. Secretarul general Jens Stoltenberg a dat asigurări că NATO nu va trimite trupe în Ucraina.
În schimb, ministrul de Externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, a declarat în mai multe rânduri că pe teritoriul Ucrainei sunt militari occidentali, explicând că este un ”secret deschis”.
”Evoluțiile discuțiilor și persistența Franței în încercările de a construi o coaliție de țări care să declare disponibilitatea ipotetică de a trimite contingente constituie o acțiune directă de escaladare a tensiunilor. Este o abordare periculoasă, foarte periculoasă, care riscă să aibă consecințe indezirabile”, a avertizat recent Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
În interviul acordat publicației The Economist, președintele Franței atrage atenția că al doilea risc fundamental pentru securitatea Uniunii Europene este generat de avansul tehnologic al Chinei.
Emmanuel Macron cere mobilizarea de fonduri masive la nivel european și centralizarea eforturilor, dar și stimularea inovării și simplificarea reglementărilor.
Foto: Profimedia
Citește și: