Președintele Franței, Emmanuel Macron, a pledat, joi, pentru avansarea autonomiei strategice a Uniunii Europene, avertizând că, în contextul conflictelor geopolitice, ”Europa poate muri”, astfel că are nevoie de capacități proprii de apărare, întrucât Statele Unite se concentrează pe contracararea riscurilor generate de China.
Într-un discurs rostit la Universitatea Sorbona, Emmanuel Macron a notat că, în contextul multiplelor crize – Brexit, pandemia, războiul din Ucraina – Uniunea Europeană a demonstrat reziliență și a început consolidarea suveranității.
”Prin eforturile colective pe care le-am sintetizat, acest concept de suveranitate, care părea străin, s-a impus progresiv, iar Europa s-a ridicat cu adevărat la înălțimea provocărilor în ultimii ani. Dar luciditatea și onestitatea ne obligă să recunoaștem că lupta nu a fost câștigată încă. Suntem departe de acest obiectiv. În orizonul deceniului următor, riscul este imens de a fi fragilizați sau chiar de a fi într-o poziție mediocră. Pentru că ne aflăm într-un moment inedit de bulversare în lume, de accelerare a marilor transformări, iar mesajul de astăzi este simplu: trebuie să fim lucizi asupra faptului că Europa noastră, în prezent, poate muri. Poate să moară, iar acest lucru depinde de alegerile noastre”, a afirmat Emmanuel Macron.
Președintele Franței a cerut avansarea integrării europene, consolidarea democrației și a capabilităților militare.
”În acest moment, se joacă miza păcii sau războiului pe continentul nostru, a capacității de a ne asigura ori nu securitatea. Marile transformări, tranziția digitală, inteligența artificială, tranziția ecologică, eliminarea dioxidului de carbon, se joacă acum, iar redistribuirea factorilor de producție se joacă acum”, a subliniat Macron.
Liderul de la Paris a avertizat că Statele Unite nu se mai concentrează pe alianța transatlantică, ci încearcă să contracareze riscurile generate de China.
”Tensiunile dintre China și SUA au condus la creșterea cheltuielilor militare, a inovațiilor tehnologice, a capacităților militare. Avem puteri regionale dezinhibate, în plus, Rusia, Iranul, iar Europa este încercuită, împinsă de aceste puteri la frontiere și chiar în interior. Statele Unite ale Americii au două priorități: în primul rând Statele Unite, este legitim, iar apoi chestiunea chineză, iar chestiunea europeană nu este o prioritate geopolitică în anii și deceniile care urmează, indiferent cât de puternică este alianța noastră, indiferent că acum avem șansa unei Administrații SUA foarte angajate în privința conflictului din Ucraina. În acest context, da, era în care Europa își cumpăra energia și gazul din Rusia, în care făcea achiziții în China, în care delega securitatea Statelor Unite a trecut. Am inițiat transformări profunde, dar nu am atins încă obiectivul”, a insistat Macron, cerând intensificarea capabilităților de apărare, în contextul riscurilor generate de Rusia și de Iran.
Foto: Profimedia
Citește și: