După ce a spus că Europa nu trebuie să se lase atrasă în crize care nu sunt ale ei, aluzie la jocurile și manevrele americane, Emmanuel Macron și-a atras furia Occidentului. Afirmațiile liderului de la Elysee nu puteau trece neobservate, cu atât mai mult cu cât ele par a pune la colț politica oficială actuală a Bruxellesului.
Uniunea Europeană respectă cu desăvârșire recomandările partenerilor americani, dar nu întotdeauna acestea au legătură cu interesele blocului comunitar, a remarcat Macron.
Publicația Le Figaro remarcă faptul că mulți critici occidentali consideră nepotrivite afirmațiile făcute de Emmanuel Macron, despre care declară acum că face jocul dorit de Donald Trump.
Însă, acesta este stilul președintelui Franței, de a vorbi franc și incisiv, atunci când este cazul. La fel a făcut-o și în 2019, când a spus ca NATO este o alianță aflată în „moarte cerebrală”. Spunând la întoarcerea din China că Europa se lasă târâtă în crize ca nu sunt ale ei, precum cea din Taiwan, Macron a scos de la naftalină propria-i doctrină politică, pe care a tot promovat-o în primul mandat – ca UE să urmeze o „a treia cale”, adică să meargă pe drumul propriului interes.
Însă, remarcă Le Figaro, el a pus sub semnul întrebării reacția pe care o va avea Franța în cazul în care China ia cu asalt Taiwanul, iar SUA intervin în apărarea insulei.
„Întrebarea adresată nouă, europenilor, este următoarea: «Avem vreun interes să accelerăm subiectul Taiwanului? Nu. Cel mai rău ar fi să ne gândim că noi, europenii, ar trebui să luăm exemplul și să ne adaptăm ritmului american și unei reacții exagerate a Chinei»”, a spus Macron. Mai departe, el a sugerat că Europa trebuie să-și reducă dependența de Statele Unite.
„Emmanuel Macron face jocul Beijingului sugerând că Franța ar rămâne neutră și pe margine în scenariul unei crize în Taiwan” , comentează Antoine Bondaz, specialistul Fundației pentru Cercetare Strategică (FRS).
Cum era și de așteptat, afirmațiile președintelui Franței au indignat lumea occidentală, cu precădere opinia publică din SUA. Americanii reamintesc că, dacă nu erau ei, Vladimir Putin ar fi câștigat deja războiul din Ucraina.
Senatorul Marco Rubio (Partidul Republican) a reacționat primul. El consideră că, dacă Macron vorbește în numele Europei, atunci America ar trebui să învețe din acest mesaj – „Să ne concentrăm pe Taiwan și pe amenințările chineze și să-i lăsăm pe europeni să gestioneze «Ucraina»”.
Wall Street Journal scrie că Emmanuel Macron face jocul lui Donald Trump și, prin „gafa” comisă (așa cataloghează americanii reacția liderului de la Palatul Elysee), deservește interesele Ucrainei.
La fel consideră și Marko Mihkelson, deputat din Estonia, care declară că Europa ar trebui să stea alături de SUA pentru a echilibra creșterea puterii chineze.
Se remarcă faptul că, în prezent, transformarea crizelor în războaie face din ce în ce mai dificilă poziția de neutralitate sau echidistanță în această lume. Cuvintele lui Emmanuel Macron, iată, deja „au lăsat urme în relația cu partenerii din Europa și din Indo-Pacific”, după cum avertizează Antoine Bondaz, specialistul Fundației pentru Cercetare Strategică.