Macron rupe tăcerea: Viitorul Marii Britanii poate fi doar în Europa. Acordul Brexit nu va fi renegociat
„Vreau să transmit poporului britanic că își poate decide destinul doar singur. Dar viitorul Marii Britanii nu poate fi decât în Europa”, a afirmat Emmanuel Macron cu ocazia întrevederii pe care a avut-o la Palatul Elysée cu Boris Johnson.
„Ideea producerii Brexit pe 31 octombrie nu este alegerea Uniunii Europene”, a precizat Macron, citat de cotidianul Le Figaro.
Președintele Franței a insistat că Acordul Brexit elaborat de Bruxelles cu Guvernul Theresa May nu va fi renegociat. Soluția pentru frontiera irlandeză „poate fi identificată doar în cadrul care a fost negociat, dar acest lucru nu se va putea întâmpla în 30 de zile”, a subliniat Macron. Cancelarul german Angela Merkel sugerase, cu ocazia întrevederii cu Boris Joshnson, că s-ar putea încerca găsirea unei soluții pentru frontiera irlandeză în 30 de zile.
La rândul său, Boris Johnson a insistat pentru un nou acord cu UE. „Eu vreau un acord, cred că putem avea un acord, unul bun”, a afirmat Boris Johnson, declarându-se „încurajat” de discuțiile pe care le-a avut cu Angela Merkel la Berlin.
Ipoteza centrală analizată în prezent de Uniunea Europeană este a producerii unui Brexit fără acord, a anunțat miercuri Palatul Elysée. „În prezent, scenariul central al Brexit este cel fără acord. Există o fermitate europeană asupra principiilor, dar există voința discuțiilor cu Marea Britanie pe diverse puncte”, a transmis Președinția Franței. „Garanțiile privind frontiera irlandeză reprezintă o poliță de asigurare și un element indispensabil al acordului deoarece este vorba de asigurarea păcii și stabilității Irlandei și a integrității pieței europene”, a argumentat Președinția Franței.
Boris Johnson a adoptat o abordare dură față de Uniunea Europeană, respingând Acordul Brexit elaborat de fostul Cabinet Theresa May cu Bruxellesul și afirmând că Marea Britanie se va retrage din Blocul comunitar pe 31 octombrie 2019 cu sau fără un nou tratat.
Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May și Bruxelles prevede reciprocitate în privința libertății de circulație, o perioadă de tranziție post-Brexit, menținerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord și păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroși politicieni britanici. Mai mulți membri ai fostului Guvern de la Londra au demisionat ca protest față de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană. În contextul impasului politic, premierul Theresa May și-a prezentat, de asemenea, demisia.