Prima pagină » Știri externe » Macron și-a exprimat solidaritatea cu Ucraina, dar a respins trimiterea TRUPELOR europene pe „linia frontului”

Macron și-a exprimat solidaritatea cu Ucraina, dar a respins trimiterea TRUPELOR europene pe „linia frontului”

Macron și-a exprimat solidaritatea cu Ucraina, dar a respins trimiterea TRUPELOR europene pe „linia frontului”

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a semnalat că țările europene nu vor trimite trupe de menținere a păcii în Ucraina pe linia frontului, după un eventual acord cu Rusia.

”Pe linia frontului, nu vor exista trupe europene care vor fi desfășurate”, a declarat Emmanuel Macron.

Președintele Franței a pledat pentru posibilitatea desfășurării ”forțelor armate” în spatele liniei frontului. Trupele europene ar putea ține poziții strategice în ”orașe” sau ”baze militare”.

Privind garanțiile de securitate ale Ucrainei pentru descurajarea unui nou potențial atac din partea Rusiei, Macron a insistat asupra sprijinului armatei ucrainene, ”avangarda securității noastre colective”, conform declarațiilor acestuia.

De asemenea, președintele francez a evidențiat că ridicarea sancțiunilor asupra Rusiei depinde de atitudinea Administrației președintelui rus, Vladimir Putin, față de semnarea unui posibil acord de pace cu Ucraina.

”Pacea prin forță nu înseamnă ridicarea sancțiunilor. Pentru a le ridica, depinde doar de alegerea Rusiei de a se conforma dreptului internațional”, a declarat președintele Franței, conform cotidianului Le Parisien.

Emmanuel Macron s-a întâlnit miercuri seară, la Paris, cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, înaintea reuniunii ”coaliției statelor voluntare” pentru susținerea Kievului.

”Agresivitatea Rusiei are impact direct asupra securității Europei. Ne aflăm într-o etapă decisivă pentru a pune capăt războiului de agresiune. Salut eforturile președintelui american, Donald Trump, de obținere a unui armistițiu”, a afirmat Emmanuel Macron.

Macron suplimentează ajutorul financiar pentru Ucraina

În același timp, președintele Franței anunțat suplimentarea cu două miliarde de euro a asistenței militare pentru Ucraina.

”La Jeddah, Ucraina și-a dat acordul pentru un armistițiu prealabil de 30 de zile. Așteptăm același angajament din partea Rusiei. Moscova a continuat atacurile. Așteptăm angajamentul Rusiei fără condiții prealabile. Al doilea element al discuțiilor se va referi la un armistițiu durabil, cu garanția că va putea fi respectat. Aceasta va fi o parte importantă a activităților de mâine cu omologii noștri europeni pentru a obține un armistițiu pe termen scurt, care să poată fi verificat. Vor fi discuții politice și apoi armistițiul va putea fi consolidat și aplicat în totalitate”, a precizat Emmanuel Macron.

”Al treilea element al discuțiilor se va referi la formatul viitor al armatei ucrainene, întrucât prima garanție de securitate a Ucrainei în viitor, după semnarea acordului de pace, va fi să aibă o configurație credibilă a forțelor armate, care să permită descurajarea oricărei amenințări noi și să poată rezista noilor atacuri ale armatei ruse. Vom discuta detaliat mâine despre acest capitol. Al patrulea element se referă la forța garanțiilor de securitate în cadrul acordului de pace, nu pe linia frontului, ci în plan secund, ca rezervă strategică, pentru a contribui la descurajarea unei noi agresiuni ruse”, a subliniat președintele Franței.

Foto: Profimedia

Citește și:

Die Welt: Statele Unite sunt considerate risc de securitate, nu doar pentru Europa /Dezvăluirea informațiilor militare AFECTEAZĂ relațiile diplomatice

Erika Ciobanu este studentă la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității din București. S-a alăturat echipei Gândul în anul 2025. Scrie despre politica internațională, ... vezi toate articolele

Citește și