Macron vrea să reducă numărul de deputați cu o treime. Reforma Franței, propusă de noul președinte
Președintele francez a declarat că are un mandat care o să dureze o bună perioadă de timp, după victoriile obținute în alegerile prezidențiale și parlamentare din acest an.
Dacă modificările propuse de el nu sunt adoptate de parlament în termen de un an, acesta a spus că va lua decizia unui referendum.
În discursul său care a durat 90 de minute, liderul în vârstă de 39 de ani a promis că va reda Franței „o demnitate colectivă”. „În trecut, procedurile au preferat rezultatele, au avut reguli în loc de inițiative, au trăit din punga publică, în loc să meargă pe calea corectitudinii”, a spus el, potrivit BBC.
Tăierile propuse de liderul Franței ar reduce numărul membrilor Adunării Naționale de la 577 la 385, iar numărul membrilor Senatului de la 348 la 232.
Uniunea Europeană „și-a pierdut drumul” în ultimii 10 ani pe fondul creșterii birocrației – o soluție a fost o „nouă generație de lideri”, a mai precizat Macron.
Sistemul electoral al Franței ar putea fi schimbat pentru a permite o reprezentare mai proporțională, astfel încât mai multe voci să fie auzite la nivel guvernamental.
Președintele Franței nu este primul președinte care a convocat o sesiune la Versailles, marele palat al secolului al XVII-lea în afara Parisului, construit de Louis XIV, „Regele Soarelui”.
Stilul președintelui Macron devine din ce în ce mai clar. El crede că Charles de Gaulle, fondatorul celei de-a cincea republici, a avut dreptate: șeful statului Franței ar trebui să fie distant, înconjurat de simbolism și mistică, până la înfricoșare .
Acesta este motivul pentru care a decis să numească această sesiune comună excepțională a Senatului și a Adunării Naționale – să transmită parlamentarilor din poziția sa de autoritate supremă la ceea ce se așteaptă de la ei în următorii ani.
Emmanuel Macron consideră că președinția a fost compromisă de predecesorii săi, care fie au intervenit prea mult în detaliile politicii, fie au pătruns în presă.