Macron vrea să smulgă SERBIA din ghearele Rusiei. „Viitorul său se află în Uniunea Europeană şi nicăieri altundeva”
Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a transmis că viitorul Serbiei se află „în Uniunea Europeană şi nicăieri altundeva”.
În același timp, însă, liderul de la Palatul Elysee a îndemnat Kosovo şi Serbia „să îşi facă fiecare partea din drum şi să meargă mai departe” pe calea normalizării relațiilor.
Macron pune presiune pe Belgrad
„Serbia nu trebuie să se îndoiască, indiferent de rănile trecutului recent, că viitorul său se află în Uniunea Europeană şi nicăieri altundeva”, a declarat Macron într-o conferință de presă comună cu omologul său sârb, Aleksandar Vucic.
Cei doi s-au întâlnit la Palatul Elysée.
Serbia, care negociază aderarea la UE, este unul dintre cei mai puternici aliați ai Rusiei și a refuzat să se alăture sancţiunilor impuse Moscovei de către Occident.
De altfel, Belgradul menţine și în prezent relaţii privilegiate cu Moscova.
Tocmai asupra acestui aspect a insistat Macron, care nu s-a ferit să transmită un mesaj clar în legătură cu apropierea Serbiei de Rusia.
„Este important ca Serbia să continue să concretizeze această opţiune europeană, în special printr-o mai mare aliniere la deciziile noastre de politică externă. Această opţiune trebuie consolidată, de asemenea, prin continuarea şi accelerarea reformelor pentru a consolida statul de drept, independenţa justiţiei şi pluralismul media” – Emmanuel Macron
Ce a spus Macron despre relația Serbia – Kosovo
După un război sângeros, care a făcut 13.000 de morţi, apoi declaraţia de independenţă a Kosovo, Priștina şi Belgradul au ajuns să se angajeze, în 2011, într-un dialog sub egida UE, care urmăreşte normalizarea relaţiilor lor.
Dar, tensiunile rămân numeroase și cu regularitate izbucnesc diverse conflicte în regiune.
Vorbind despre asta, Emmanuel Macron a cerut ca „cei responsabili pentru atacul de la Banjska să fie aduşi în faţa justiţiei şi traşi la răspundere şi să se facă totul pentru ca o astfel de tragedie să nu se mai repete”.
El a mai promis că va fi „vigilent pentru ca angajamentele asumate de autorităţile de la Priștina să fie respectate şi ca să se organizeze rapid alegeri în nordul Kosovo, pentru a alege noi primari cu adevărată legitimitate democratică”.
„Trebuie să depăşim tensiunile create de deciziile luate recent de Kosovo privind transferurile financiare” – Emmanuel Macron
De curând, autoritățile din Kosovo au interzis tranzacţiile comerciale în dinari sârbi, monedă folosită în zonele în care populaţia este majoritar sârbă.
Vorbind după Macron, Aleksandar Vucic l-a contrazis pe liderul Franței pentru afirmaţiile cu privire la „gesturile făcute de ambele părţi în Kosovo”. Astfel, Vucic a spus că, dimpotrivă, „una dintre cele două tabere nu a făcut nimic” pentru a rezolva disputa.
„Nimeni nu vorbeşte despre problema supravieţuirii poporului sârb în nordul Kosovo. Am făcut eforturi, dar ne aşteptăm și noi la mai multe eforturi”, a insistat Aleksandar Vucic.