MAE: 150 de secții de votare vor fi organizate în străinătate pentru referendumul din 29 iulie

MAE: 150 de secții de votare vor fi organizate în străinătate pentru referendumul din 29 iulie
Publicat: 12/07/2012, 22:11
Actualizat: 20/07/2012, 09:32

Un număr de 150 de secții de votare vor fi organizate în străinătate pentru referendumul din 29 iulie, opt dintre secții fiind în teatrele de operațiuni în care România are trupe, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe.

Într-un comunicat de presă transmis joi seară, MAE precizează că a fost înființat un grup tehnic auxiliar care va acționa în cadrul ministerului pe durata organizării, funcționării și finalizării rezultatelor referendumului din 29 iulie și au fost transmise instrucțiuni misiunilor diplomatice ale României în străinătate pe tema organizării referendumului.

De asemenea, MAE precizează că a fost stabilită și lista secțiilor de votare din străinătate. Astfel, pentru referendumul din 29 iulie vor exista 150 de secții de votare în întreaga lume, dintre care opt în teatrele de operațiuni în care România are trupe.

Astfel, la referendumul pentru demiterea președintelui vor fi organizate nouă secții de votare în Spania, șapte secții de votare în Italia, cinci secții de votare în Franța, cinci secții în Republica Moldova, câte trei secții de votare în Rusia și Ucraina, iar alte trei secții de votare vor funcționa în Germania. De asemenea, în Canada și în SUA vor exista câte patru secții de votare pentru referendum, în timp ce în Australia vor fi amenajate două secții de votare, iar în Marea Britanie trei secții.

„Potrivit legislației în vigoare privind organizarea și desfășurarea referendumului, atribuțiile MAE sunt de ordin administrativ – organizatoric și constau printre altele în: numerotarea și organizarea secțiilor de votare din străinătate din punct de vedere logistic, distribuirea către birourile electorale ale secțiilor de votare din străinătate a buletinelor de vot, a ștampilelor și a celorlalte materiale necesare pentru derularea procesului de vot. Totodată, la propunerea Ministerului Afacerilor Externe, Biroul Electoral Central acreditează observatorii din partea unor organisme și instituții străine și reprezentanții mass-media străine. Ministerul Afacerilor Externe, împreună cu Autoritatea Electorală Permanentă asigură personalul auxiliar, pe bază de voluntariat, la Biroul Electoral pentru Secțiile de Votare organizate în afara țării. De asemenea, MAE asigură sediul Biroului Electoral pentru Secțiile de Votare organizate în afara țării”, menționează sursa citată.

Ministerul Afacerilor Externe a inaugurat o secțiune destinată referendumului național pe site-ul MAE, cu informații referitoare atât la atribuțiile ministerului în cadrul referendumului, legislația aferentă, procedura de acreditare a mass-media și a observatorilor externi, precum și informații pentru votantul din străinătate.

La alegerile prezidențiale din noiembrie-decembrie 2009, MAE a organizat 294 de secții de votare în străinătate, dintre care 55 în Italia, 38 în Spania, 13 în Republica Moldova, nouă în Franța, trei în Ungaria, cinci în Germania, trei în Rusia, patru în Canada și 28 în SUA.

În 2009 au fost trimise în străinătate 600.000 de buletine de vot. La primul tur, din 22 noiembrie, au votat 94.000 de români în secțiile din străinătate, iar la turul al doilea, din 6 decembrie, au fost înregistrați 147.600 de votanți. Un număr de 115.831 au votat atunci pentru Traian Băsescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...