MAE cere Canadei ridicarea vizelor pentru români
Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, i-a solicitat, marți, ambasadorului Canadei la București, Philippe Beaulne, accelerarea procesului decizional intern din această țară în vederea ridicării regimului de vize pentru cetățenii români.
Potrivit unui comunicat MAE, Corlățean l-a primit pe ambasadorul Beaulne într-o vizită de prezentare și a a „reiterat”, cu acest prilej, interesul prioritar al țării noastre pentru eliminarea obligativității regimului de vize pentru cetățenii români care călătoresc în Canada, solicitând accelerarea procesului decizional intern canadian pe acest dosar, în vederea asigurării, astfel, a egalității de tratament pentru toți cetățenii europeni.
Cei doi oficiali au discutat și despre dialogul politic bilateral, sporirea investițiilor canadiene în România, precum și cooperarea în cadrul Francofoniei.
„Un accent special a fost pus pe continuarea cooperării pentru finalizarea unităților 3 și 4 ale Centralei de la Cernavodă”, se arată în comunicatul MAE.
Au fost abordate și evoluțiile relevante din cadrul dialogului UE-Canada, iar Corlățean a subliniat, în acest context, sprijinul politic pe care România îl acordă finalizării negocierilor cu privire la Acordul Economic și Comercial Cuprinzător dintre UE și Canada, se mai menționează în comunicat.
Autoritățile de la Ottawa au menținut și după aderarea României în 2007 la UE regimul obligativității de vize pentru cetățenii români care călătoresc în Canada, fiind demarat încă din 2007 un proces de examinare cuprinzătoare a regimului de vize pentru noile state membre ale UE.
Cetățenii canadieni sunt exceptați încă din 2002 de la obligativitatea obținerii vizei de intrare în România pentru o ședere de până la trei luni.
Mai mulți europarlamentari din România, Bulgaria și Cehia au avertizat în octombrie 2011 că vor bloca în Parlamentul European adoptarea Acordului Economic și Comercial Cuprinzător dintre UE și Canada având în vedere că autorițile de la Ottawa au continuat să mențină regimul obligatoriu de vize pentru cetățenii celor trei țări UE.
În Canada se află o comunitate de români estimată la cel puțin 200.000 de persoane.