MAE condamnă declarațiile omologilor ruși privind reinaungurarea unui monument dedicat eroilor Armatei române: Rusia „întreține retorica neconstructivă”

MAE condamnă declarațiile omologilor ruși privind reinaungurarea unui monument dedicat eroilor Armatei române: Rusia „întreține retorica neconstructivă”
Evenimentul dedicat reinaugurării și sfințirii monumentului dedicat Eroilor Armatei Române din Primul Razboi Mondial – „Cișmeaua general George P. Ion” din Chișinău / Sursa foto: Ambasada României în Republica Moldova
Publicat: 30/10/2021, 14:26

Ministerul Afacerilor Externe român a reacționat, sâmbătă, față de declarațiile MAE rus despre reinaugurarea unui monument dedicat Eroilor Armatei Române la Chișinău. Reprezentanții diplomației ruse au considerat demersul drept o „acțiune flagrantă de glorificare a complicilor criminalilor naziști”, în timp ce MAE român suține că Federația Rusă „întreține retorica neconstructivă”.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) își exprimă dezacordul ferm față de poziția Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse cu privire la ceremonia dedicată, la 25 octombrie 2021, de Ziua Armatei Române, reinaugurării și sfințirii monumentului dedicat Eroilor Armatei Române din Primul Razboi Mondial – „Cișmeaua general George P. Ion” din Chișinău, se arată într-un comunicat transmis sâmbătă.

„MAE român notează cu regret insistența MAE al Federației Ruse de a întreține retorica neconstructivă cu privire la evenimente istorice și de a le instrumentaliza în scopuri propagandistice”, se arată în documentul citat.

MAE subliniază că evenimentul a fost dedicat reinaugurării și sfințirii unui monument de război românesc de pe teritoriul Republicii Moldova, în condițiile în care există o practică internațională clară și consolidată cu privire la monumentele de război și comemorarea tuturor soldaților căzuți la datorie.

MAE face un nou apel la MAE al Federației Ruse, în continuarea celor lansate până în prezent, să accepte ca problemele de natură istorică să fie dezbătute de istorici în cadrul Comisiei comune româno-ruse de istorie, se arată în documentul citat.

Șiriul declarațiilor

Precizările vin după ce Ambasadei Rusiei a criticat, marți, 26 octombrie, printr-o postae pe Facebook, iar vineri, purtătorul de cuvânt al MAE rus a făcut declarații pe această temă.

„Cinismul adepților revanșismului istoric nu cunoaște limite. Simbolul prieteniei ruso-române în primului război mondial de la Chișinău a fost transformat în al criminalilor naziști ai regimului I. Antonescu. Împărtășim reacția forțelor sonore ale societății moldovenești care condamnă acest caz flagrant de laudă a călăilor hitleriști din țară, care au pierdut aproximativ 200 de mii de oameni în războiul împotriva fascismului, inclusiv femei, bătrâni și copii. Memoria celor vinovați de uciderea și torturarea civililor și a prizonierilor de război, ascunși patetic în spatele merită blamată în contextul evaluării globale a rezultatelor celui de-al Doilea Război Mondial, rezumată de sentințele aspre ale Tribunalului de la Nürnberg”, arată postarea publicată pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei, potrivit Unimedia.

Mai mult, demersul a fost criticat în cadrul unui briefing reprezentantul oficial al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova, relatează publicașia noi.md. „Este anul 2021 – aceasta nu este în toiul celui de-al Doilea Război Mondial, nu este perioada în care nu exista Tribunalul de la Nuremberg. Aceasta este situația în care deciziile Tribunalului de la Nuremberg sunt recunoscute ca fiind fundamentale pentru evaluarea acestor evenimente istorice și nu sunt supuse revizuirii. Pe monument a fost instalată o placă: „…80 de ani de la eliberarea Basarabiei și Bucovinei de nord de către armata română”. Este vorba despre invazia ocupanților româno-fasciști pe teritoriul URSS în 1941. Această acțiune este cinică. Și din cauza faptului că în 1937, pe același loc a fost ridicat un monument pentru a marca 20 de ani de la luptele din estul României în Mărăști și Mărășești în vara anului 1917, unde trupele ruse și române au opus împreună rezistență armatei germane”, a subliniat Maria Zaharova.

„Condamnăm ferm această acțiune flagrantă de glorificare a complicilor criminalilor naziști, care a provocat o respingere bruscă chiar și în Moldova, ai cărei oameni prețuiesc amintirea faptelor soldaților sovietici, în primul rînd ale ostașilor lor. De ce autoritățile actuale uită de acest lucru? Solicităm Chișinăului oficial să nu se lase condus de forțe revanșiste, încercările lor de a falsifica istoria și să nu fie toleranți cu propaganda directă a ideilor naziste”, a declarat reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, comnform publicației noi.md.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Diaspora răstoarnă TOT ce se știa! Marcel Ciolacu nu există în rezultatele de peste graniță
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
BREAKING! Nicolae Ciucă a demisionat după DEZASTRU
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Cristian Cioacă nu mai scapă. Decizia luată după moartea Elodiei Ghinescu
Rezultate parțiale BEC, la 99,55%. Georgescu, pe primul loc. Lasconi și Ciolacu, pe muchie de...
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Unde va fi înmormântat Gabriel Cotabiță
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Civilizațiile extraterestre inteligente și-ar putea transforma stelele în „nave spațiale naturale”, sugerează un cercetător