Prima pagină » Știri externe » MAE: Papa Benedict vine „cât de curând” în România

MAE: Papa Benedict vine „cât de curând” în România

MAE: Papa Benedict vine
Românii vor putea "cât de curând" să primească vizita Papei Benedict al XVI-lea, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, ministrul de Externe Andrei Marga.

Românii vor putea „cât de curând” să primească  vizita Papei Benedict al XVI-lea, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, ministrul de Externe Andrei Marga. Până atunci, România caută să rezolve „temele sensibile”, precum lucrările la Cathedral Plaza și retrocedarea bunurilor aparținând Bisericii Greco-Catolice.

„Vizita Papei Benedict al XVI-lea onorează superlativ orice țară și este un moment de istorie. Vizita sa în România este un prilej de satisfacție extraordinară și de mândrie”, a notat Marga.

Ministrul a amintit de vizita din 1999 a Papei Ioan Paul al II-lea și de promisiunea pe care au primit-o gazdele române atunci de-l mai avea pe Suveranul Pontif la București.

„Revenirea va avea loc cât de curând, la o dată ce se va stabili ținând seama de condițiile proiectării și realizării unei vizite papale. Ne bucurăm să constatăm că invitațiile corespunzătoare sunt transmise și că vom putea iniția în curând, la Roma, discuțiile privind efectuarea vizitei Suveranului Pontif în România”, a declarat Andrei Marga, care a adăugat că va efectua în septembrie o vizită la Vatican, pentru a discuta despre vizita Papei.

De asemenea, ministrul a spus că Guvernul „cooperează cu bisericile din România la dezvoltarea învățământului teologic, depășind restricțiile impuse de Legea educației naționale (2011)”.

„Suntem mulțumiți să avansăm spre elaborare Acordul general de cooperare România-Sfântul Scaun, lucrăm la înființarea unei catedre de studii românești la Pontificio Instituto Orientale (PIO) din Roma și la finalizarea acordului de cooperare dintre Universitatea București și Universitatea Pontificală Laterană. Suntem recunoscători pentru că cele mai multe parohii românești (ortodoxem romano-catolice și greco-catolice) sunt găzduite în Italia de Biserica Romano-Catolică”, a mai declarat miercuri șeful diplomației române.

Totodată, Andrei Marga a subliniat că România și Vatican au „poziții convergente în promovarea libertății religioase, apărarea demnității umane și a vieții, a valorilor morale ferme”.

„Sfântul Scaun s-a pronunțat în favoarea integrării românilor imigranți în societățile occidentale, îndeosebi în societatea italiană”, a adăugat ministrul român de Externe.

Autor
Autor