Prima pagină » Știri externe » MAE recomandă românilor să evite călătoriile și să ia în considerare părăsirea Ucrainei cât mai curând. Nivelul de alertă a fost actualizat

MAE recomandă românilor să evite călătoriile și să ia în considerare părăsirea Ucrainei cât mai curând. Nivelul de alertă a fost actualizat

MAE recomandă românilor să evite călătoriile și să ia în considerare părăsirea Ucrainei cât mai curând. Nivelul de alertă a fost actualizat
Sediul MAE (Sursa foto - caracter ilustrativ: Mediafax Foto/Andreea Alexandru)

Ultimele evoluții din Ucraina au determinat conducerea Ministerului român al Afacerilor externe să actualizeze, duminică, textul alertei curente de călătorie care este adresat cetățenilor care și-au programat să meargă în statul vecin sau care se află acolo.

În contextul ultimelor evoluții de securitate din proximitatea Ucrainei și din regiunea Mării Negre, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că a fost actualizat textul alertei curente de călătorie pentru statul vecin de la est, potrivit precizărilor de presă transmise duminică.

James Cleverly, ministru britanic de stat pentru Europa și America de Nord, a avertizat că invadarea Ucrainei este iminentă, existând toate premisele pentru ca Vladimir Putin să dea un astfel de ordin extrem. Declarația ministrului britanic vine după cea făcută de secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, care a avertizat, de asemenea, că Vladimir Putin nu joacă la cacealma și este a pregătit ceea ce ar putea fi numită „o invazie de succes”.

„Situația de securitate se menține tensionată și fluidă”

Conform textului actualizat al alertei curente de călătorie, MAE recomandă puternic cetățenilor români evitarea oricărei deplasări în Ucraina, manifestarea unei atenții deosebite și, de asemenea, recomandă să ia în considerare părăsirea teritoriului acestui stat cât mai curând.

MAE continuă să recomande ferm evitarea deplasărilor în Peninsula Crimeea și în zona de est a Ucrainei, respectiv în regiunile Doneţk și Lugansk, precum și în zona de frontieră a Ucrainei cu Federația Rusă și Belarus, reamintind că „situația de securitate se menține tensionată și fluidă”.

„În egală măsură, MAE sfătuiește cetățenii români, inclusiv reprezentanții mass-media, să fie vigilenți, să evite aglomerările mari de oameni, să se informeze permanent din surse sigure și să-și ajusteze prompt planurile de călătorie, în funcție de situația de securitate din zonă. De asemenea, MAE recomandă cetățenilor români care se află în Ucraina să manifeste atenție sporită și să respecte reglementările stabilite de autoritățile ucrainene”, se arată în documentul transmis.

MAE, prin misiunea diplomatică și oficiile consulare din Ucraina, este pregătit să acorde protecție și asistență consulară cetățenilor români.

Datele de contact pentru ajutor  consular

Astfel, MAE reia recomandarea către cetățenii români care se află în Ucraina să-și notifice coordonatele prezenței lor în Ucraina prin platforma e-consulat.ro (https://www.econsulat.ro/CetateniRomaniInregistrati/Inregistreaza) sau contactând telefonic cel mai apropiat oficiu consular (Ambasadei României la Kiev – +380936252717, Consulatul General Cernăuți – +380635669918; Consulatul General Odessa – +380955412788; Consulatul Solotvino – +380682140918).

De asemenea, MAE reamintește că la nivelul Departamentului Consular al MAE a fost activată o linie telefonică dedicată cetățenilor români care se află temporar în Ucraina și care solicită protecție și asistență consulară – telefon 0040 -751.084.537.

MAE reamintește că România nu recunoaște anexarea ilegală de către Federația Rusă a Republicii Autonome Crimeea și a orașului Sevastopol, care rămân, conform dreptului internațional, părți integrante ale Ucrainei. În conformitate cu prevederile alineatului 2 al articolului 10 din Legea Ucrainei privind asigurarea drepturilor și libertăților cetățenilor și regimul juridic pe teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei, intrarea și ieșirea străinilor și apatrizilor în/din teritoriile temporar ocupate se poate face numai cu un permis special prin punctele de control la intrarea și ieșirea în/din acestea.

Actualul nivel de alertă este al doilea cel mai sever, respectiv „Manifestați atenție deosebită”, urmat de „Părăsiți imediat țara”.

Informații detaliate referitoare la actualizarea textului nivelului de alertă se regăsesc aici.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și