MAE rus a stabilit: Ierusalimul de Vest, capitala Israelului. Ierusalimul de Est, a viitorului stat palestinian

Publicat: 06 04. 2017, 22:30

„Moscova este profund preocupată de situația conflictului israelo-palestinian. Palestinienii și Israelul nu au mai efectuat negocieri politice de aproape trei ani, iar situația pe teren a continuat să se deterioreze. (…) Rusia reafirmă susținerea pentru soluția coexistenței a două state ca varianta cea mai bună, care să întrunească interesele naționale ale popoarelor palestinian și israelian, cu care noi avem relații de prietenie”, anunță Ministerul rus de Externe într-un comunicat postat joi pe site-ul instituției.

„Reiterăm angajamentul nostru pentru principiile enunțate de ONU în privința soluționării conflictului palestiniano-israelian, principii care includ statutul Ierusalimului de Est ca fiind capitală a viitorului stat palestinian. În același timp, trebuie să afirmăm că, în acest context, noi considerăm Ierusalimul de Vest ca fiind capitala Israelului”, precizează Ministerul rus de Externe.

Israelul consideră orașul Ierusalim drept capitala sa „unică și indivizibilă”, dar partea de est a orașului este revendicată de Autoritatea Palestiniană, care speră să obțină un acord pentru crearea unui stat palestinian cu capitala în Ierusalimul de Est. Toate ambasadele țărilor în Israel sunt în Tel Aviv.

În februarie, Donald Trump, președintele SUA, l-a îndemnat pe Benjamin Netanyahu, premierul Israelului, să limiteze activitățile de colonizare în Cisiordania. „Aș vrea să văd limitarea puțin a colonizării”, a subliniat liderul de la Casa Albă. Întrebat dacă preferă soluția coexistenței a două state, israelian și palestinian, sau dacă are în vedere alte opțiuni, Trump a răspuns: „Sunt mulțumit cu cea care le place lor cel mai mult”. Referindu-se la controversata inițiativă de mutare a ambasadei americane din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, Donald Trump s-a declarat favorabil, însă a precizat: „Analizăm ideea cu multă grijă”.

La rândul său, Benjamin Netanyahu a declarat atunci că se concentrează pe „conținut”, „nu pe etichete” în privința soluției de pace prin coexistența a două state, israelian și palestinian. „În loc de un acord cu etichete, mai bine unul cu substanță. Există două condiții pentru pace. În primul rând, palestinienii trebuie să recunoască statul evreu… Apoi, în orice acord de pace, Israelul trebuie să mențină controlul asupra securității asupra întregii zone situate la vest de Râul Iordan”, practic în Cisiordania, a explicat Benjamin Netanyahu după întrevederea cu Donald Trump.