„Mai întâi, poporul sirian a fost vizat de primăvara arabă, apoi se Statul Islamic, acum de rachetele „inteligente” ale SUA. Atacul a fost lansat asupra capitalei unui stat suveran care a încercat ani de zile să supraviețuiască amenințării teroriștilor”, a declarat purtărorul de cuvânt al MAE rus, Maria Zakharova, citată de RT.
Oficialul de la Moscova i-a făcut responsabili pe „liderii morali ai lumii” care invocă situația excepțională pentru a-și justifica atacul, comentând că „ar trebui să fie cu adevărat excepțional” să ataci Siria tocmai în momentul „în care avea o șansă pentru un viitor în pace”.
Anterior,ambasadorul Rusiei la Washington,Anatoli Antonov, a avertizat că atacurile din Siria vor avea consecințe, precizând că Statele Unite, Marea Britanie și Franța poartă întreaga responsabilitate pentru aceste acțiuni.
„Cele mai sumbre temeri s-au adeverit. Avertismentele noastre au fost ignorate. Este aplicat un scenariu planificat. Suntem din nou amenințați. Am avertizat că acțiunile de acest gen nu vor rămâne fără consecințe. Întreaga responsabilitate pentru aceste acțiuni aparține Washingtonului, Londrei și Parisului. Insultarea președintelui Rusiei este inacceptabilă și inadmisibilă”, afirmă ambasadorul rus.
„Statele Unite, care dețin cel mai mare arsenal chimic, nu au dreptul moral de a blama alte țări”, a subliniat diplomatul rus.
SUA, Marea Britanie și Franța au lansat, sâmbătă dimineață, un atac cu rachete de croazieră în Siria, cu scopul declarat de a sancționa regimul Bashar al-Assad pentru atacul chimic comis la periferia orașului Damasc.
Bombardamentele lansate de Statele Unite, Marea Britanie și Franța au vizat trei obiective militare din Siria, iar aliații occidentali nu au înregistrat pierderi, anunță Departamentul american al Apărării.
Oficiali de la Pentagon au declarat că a fost bombardat un complex militar de cercetare din Damasc, unde erau produse arme chimice și biologice, un depozit de armament și un comandament militar din Homs.
Prima etapă a operațiunilor militare s-a încheiat, iar aliații occidentali nu au înregistrat pierderi, a declarat James Mattis, secretarul american al Apărării. „A fost un bombardament de amploare, credem că am transmis un mesaj puternic”, a afirmat Mattis.
„Statele Unite și aliații au bombardat infrastructura chimică militară a Siriei mai puternic decât în 2017”, a subliniat șeful Pentagonului.
Televiziunea publică siriană susține că sistemele antibalistice au doborât cel puțin zece rachete occidentale.
Președintele american, Donald Trump, avertizase miercuri Rusia că Statele Unite vor ataca Siria, din cauza unui presupus atac chimic atribuit Administrației Bashar al-Assad. Administrația Bashar al-Assad și Rusia au negat orice implicare în incidentul chimic produs în localitatea Duma, la periferia Damascului. Moscova afirmă că atacul chimic a fost comis de organizația umanitară insurgentă Căștile Albe, ajutată de Marea Britanie, fiind o înscenare care ar urma să fie pretext pentru o operațiune militară.