Ministrul Afaceri Europene, Leonard Orban, a susținut, la CAG, propunerile CE legate de alocările bugetare 2014-2020, informează MAEur, precizând că s-au menținut diferențele între statele care susțin menținerea alocărilor propuse de CE și cele care doresc o mai bună cheltuire a banilor comunitari.
Orban a luat parte, luni, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale al Uniunii Europene (CAG), principalele puncte aflate pe ordinea de zi fiind legate de negocierile referitoare la viitorul cadru financiar multianual al Uniunii, semestrul european și pregătirea reuniunii Consiliului European din 18-19 octombrie 2012.
„Cu privire la negocierea viitorului buget al Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020, s-au menținut diferențele de poziție între cele două grupuri de state membre; pe de-o parte, «grupul prietenilor coeziunii» (din care face parte și România) care susține menținerea alocărilor bugetare propuse de Comisia Europeană și, pe de altă parte, grupul de state membre care pledează pentru o mai bună calitate a cheltuirii banilor comunitari (grupul better spending) și care se pronunță pentru reducerea semnificativă a alocărilor bugetare comparativ cu propunerile Comisiei”, se arată într-un comunicat MAEur.
În cadrul acestui subiect, ministrul Orban a reiterat pozițiile României privind susținerea propunerilor Comisiei Europene legate de alocările bugetare pentru perioada 2014-2020, considerând că politica de coeziune și Politica Agricolă Comună trebuie să continue să fie consistent finanțate din bugetul comunitar.
„Agenda reuniunii a cuprins și o discuție referitoare la incluziunea socială a romilor, context în care Leonard Orban a menționat experiențele pozitive înregistrate de țara noastră în procesul de integrare socială a membrilor acestei comunități. El a reliefat, totodată, dimensiunea europeană a acestei probleme, precum și faptul că măsurile necesar a fi implementate își vor produce efecte pe termen mediu și lung. De asemenea, Consiliul Afaceri Generale a aprobat concluziile Consiliului referitoare la rapoartele Comisiei Europene din iulie 2012 privind Mecanismul de Cooperare și Verificare în domeniul justiției și luptei împotriva corupției din România și Bulgaria”, se mai arată în comunicat.