Mafia japoneză, implicată într-o afacere de 35 de miliarde de dolari: oamenii străzii angajați la negru pentru „curățarea” zonei reactorului de la Fukushima
Japonezii recrutează oameni ai străzilor pentru a-i angaja în zona afectată de distrugerea reactorului nuclear de la Fukushima. Pentru fiecare om al străzii care este angajat, cei care îi recrutează primesc o sută de dolari. Viitorii angajați trebuie să curețe zona nucleară din nordul Japoniei, care este mai mare decât Hong – Kong, informează huffingtonpost.
Zona a avut de suferit în urmă cu trei ani după ce un cutremur, care a generat un tsunami, a distrus coasta de nord a Japoniei și a produs pagube majore reactorului nuclear de la Fukushima. Japonezii vor să curețe zona, dar programul guvernamental se află în urma calendarului stabilit, din cauza numărului redus de muncitori care vor să se angajeze în această zonă.
Proiectul finanțat de guvern a trezit și interesul gangsterilor japonezi – yakuza, care au încercat să intre în rețeaua de subcontractanți care se ocupau de decontaminarea zonei. Din acest motiv în lunile ianuarie, octombrie și noiembrie au avut loc o serie de arestări.
Muncitorii angajați pentru această operațiune de gangsterii japonezi erau plătiți prost, la negru, sub salariul minim pe econimie, potrivit poliției locale.
Chiar dacă unul din marii contractori din cadrul acestui proiect nu a fost acuzat de nereguli, au fost arestați membrii a trei rețele criminale, cei care dezvoltaseră o piață neagră de recrutare de personal.
În zona de nord pentru decontaminare a zece orașe și a unei autostrăzi lucrau 733 de firme, contractori sau subcontractori.
Potrivit Reuteurs mai multe astfel de firme lucrează nelegal, demonstrându-se că fie nu aveau experiența necesară pentru astfel de operațiuni, fie erau firme fantomă care nu aveau un sediu social sau un număr de telefon valid.
Ministerul Mediului a anunțat că termenul pentru decontaminarea zonei a fost prelungit cu doi sau trei ani, data prognozată initial fiind martie 2014. Astfel, cei 60.000 de oameni care locuiau în zonă înainte de dezastru nu se pot întoarce acasă. Proiectul guvernamental pentru decontaminarea zonei este estimat la 35 miliarde de dolari.
Contractorii se plâng că dacă nu apelează la mafie nu reușesc să aibă destui muncitori.