Prima pagină » Știri externe » Magnatul media Jimmy Lai, după ce a fost eliberat din închisoare: În Hong Kong este nevoie de răbdare, nu de o campanie pro-democrație radicală

Magnatul media Jimmy Lai, după ce a fost eliberat din închisoare: În Hong Kong este nevoie de răbdare, nu de o campanie pro-democrație radicală

Magnatul media Jimmy Lai, după ce a fost eliberat din închisoare: În Hong Kong este nevoie de răbdare, nu de o campanie pro-democrație radicală

Magnatul media din Hong Kong, Jimmy Lai, a declarat joi că se simte măgulit de sprijinul pe care l-a primit din partea publicului după ce a fost arestat în baza noii legi a securității naționale și a făcut apel la răbdare în „lupta pe termen lung” pentru democrația din acest teritoriu.

Lai, un înfocat activist pro-democrație, a fost arestat lui, sub suspiciunea că ar fi complotat cu forțe străine, după ce Poliția a efectuat mai multe percheziții la sediul tabloidului deținut de acesta, Apple Daily, informează site-ul agenției de presă Reuters.

El a fost eliberat pe cauțiune miercuri, iar la ieșire a fost întâmpinat de un grup de activiști care i-au cerut „să lupte până la final”.

În cadrul unei sesiuni live pe Twitter, Lai le-a mulțumit celor care l-au sprijinit și a declarat că ceea ce au făcut aceștia a fost o dovadă cum că perchezițiile desfășurate de polițiști au reprezentat „o încălcare a încrederii cetățenilor din Hong Kong” în legătură cu libertățile din teritoriu. De altfel, Lai a comparat importanța drepturilor și libertăților cu cea a oxigenului.

„Oxigenul este din ce în ce mai puțin, cu toții ne sufocăm, dar atunci când ne sufocăm continuăm să avem grijă unii de alții și continuăm să rezistăm și să luptăm pentru statul de drept și pentru libertate”, a spus Lai.

Jimmy Lai, pe care China îl vede ca fiind „un trădător”, a fost arestat în baza noii legi a siguranței naționale din Hong Kong, impusă de către autoritățile de la Beijing pe 30 iunie, după un an de proteste pro-democrație în fosta colonie britanică, teritoriu ce a fost înapoiat Chinei în 1997 sub principiul „O țară, două sisteme”, o formulă agreată pentru ca autonomia teritoriului să poată fi păstrată.

Jimmy Lai: Trebuie să fim pregătiți pentru o luptă de lungă durată

Mișcarea pro-democrație din Hong Kong a susținut în repetate rânduri că Beijingul ia decizii care afectează drepturile și libertățile de care se bucură localnicii din acest teritoriu.

Lai a mai spus că activiștii pro-democrație trebuie să fie pregătiți pentru o luptă de lungă durată, dar că este nevoie de moderație.

„Nu putem fi radicali, nu putem să îi înfruntăm față în față, pentru că noi suntem fragili ca un ou, iar ei sunt un zid. Trebuie să fim flexibili, inovatori și răbdători, dar trebuie să insistăm”, a spus Lai.

Noua lege a siguranței naționale pedepsește faptele văzute de Beijing ca secesiune, terorism sau colaborare cu forțe străine, iar persoanele găsite vinovate în baza acestui act normativ riscă închisoarea pe viață.

Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul ... vezi toate articolele