Mahmoud Abbas l-a invitat pe Papa Francisc să efectueze o vizită în Țara Sfântă
Președintele palestinian Mahmoud Abbas l-a invitat joi pe Papa Francisc să efectueze o vizită în Țara Sfântă, după câteva luni de la invitația adresată de președintele israelian Shimon Peres, sporind astfel șansele ca Suveranul Pontif să efectueze o vizită în regiune anul viitor, relatează AFP.
„L-am invitat în Țara Sfântă”, i-a spus Abbas „ministrului” de Externe al Papei, monseniorul Dominique Mamberti, la finalul primei întâlniri de o jumătate de oră cu Papa, potrivit unor jurnaliști prezenți.
Anterior, așa cum obișnuiește atunci când primește oficiali, Francisc i-a oferit președintelui Autorității Palestiniene (AP) un stilou. „Un stilou, pentru că sigur veți avea multe de semnat”, a spus Papa.
„Sper să semnez cu acest stilou acordul de pace cu Israelul”, i-a spus, la râmdul său, Abbas.
Această vizită are loc în contextul în care premierul israelian Benjamin Netanyahu urmează să fie primit la Vatican pe 23 octombrie.
Comunicatul publicat ulterior de Sfântul Scaun nu evocă, totuși, invitația din partea președintelui palestinian.
Fără să fie o surpriză, Sfântul Scaun și-a exprimat „speranța” ca reluarea procesului de negociere între palestinieni și israelieni, după trei ani de blocaj, „să producă rezultatele scontate în vederea ajungerii la o soluționare justă și durabilă” a conflictului.
Papa invită părțile să „adopte cu hotărâre decizii curajoase în favoarea păcii”.
El își exprimă „o mare îngrijorare” cu privire la situația din Siria și dorința ca „logica dialogului și reconcilierii să câștige în fața logicii violențelor”, se arată în comunicat.
Papa Francisc și-a manifestat dorința de a efectua o vizită în Țara Sfântă în 2014. Însă Vaticanul nu a anunțat o asemenea călătorie.
La bordul avionului cu care se întorcea din Brazilia la sfârșitul lui iulie, Francisc a declarat că i-ar plăcea să efectueze împreună cu Patriarhul Bartolomeu din Constantinopol o vizită în Țara Sfântă, după 50 de ani de la vizita Papei Paul al VI-lea și Patriarhului Athenagoras.
Această vizită istorică, marcând o apropiere între catolici și ortodocși a avut loc în ianuarie 1964.
După președintele israelian Peres, președintele libanez Michel Sleimane și regele Abdallah al Iordaniei, Mahmoud Abbas este al patrulea lider din orientul Mijlociu primit de Papa argentinian.
Informații neconfirmate, provenind de la o sursă catolică din Țara Sfântă, au evocat o posibilă vizită a Papei Francisc în primăvară în Iordania, unde ar putea vizita o tabără a unor refugiați sirieni. Alte informații, provenind de la surse maronite, și-au exprimat speranța efectuării unei escale în Liban, în vederea relansării procesului de reconciliere și încurajării creștinilor. Nici în acest sens nu există o confirmare.
De când a fost ales, Papa a primit invitații să efectueze vizite în Irak, din partea autorităților patriarhale locale, un semn al speranței suscitate de pontificatul său.
El suscită mari așteptări și în Palestina. O scrisoare deschisă i-a fost adresată în aprilie, de către comunitatea creștină palestiniană din zona Betleemului (Cisiordania), împotriva unei decizii israeliene de a construi un zid de securitate care să despartă Betleemul de Ierusalim.
Comisia bilaterală Sfântul Scaun-Palestina s-a reunit la sfârșitul lui septembrie, având pe ordinea de zi elaborarea unui ‘acord global” privind activitatea Bisericii, un acord în vederea căruia Sfântul Scaun a anunțat joi „progrese”.
Vaticanul a folosit pentru prima dată expresia „statul Palestina” în februarie 2013, după recunoaștere de către ONU a unui statut al Palestinei.