Mai ceva ca la ATI Sibiu: țara în care copiii sunt legați de paturi în spitale! Se întâmplă în Hong Kong, acolo unde autorităţile sanitare şi-au asumat această practică. În unele cazuri, sunt legați de paturi chiar și bebelușii! Au apărut deja numeroase critici cu privire la consecinţele psihologice ale unor astfel de măsuri.
Hong Kong, fostă colonie britanică trecută sub controlul Chinei, este unul dintre cele mai populate oraşe din lume.
Cu toate acestea, autoritățile au reuşit, în linii mari, să stăpânească pandemia Covid-19. În decurs de un an, Hong Kongul a totalizat doar 11.000 de cazuri de contaminare şi 200 de decese.
Mulți pun, însă, aceste cifre pe seama preţului plătit de locuitori. Hong Kongul a aplicat unele dintre cele mai drastice restricții de pe glob! O persoană testată pozitiv cu noul coronavirus este imediat spitalizată în unităţi de izolare. Asta, indiferent dacă prezintă sau nu simptome! În plus, persoanele considerate contacte apropiate sunt trimise pentru două săptămâni în tabere de carantină. Nu în ultimul rând, oricine intră pe teritoriul Hong Kongului trebuie să stea timp de trei săptămâni în carantină. Nu oriunde, în hoteluri desemnate în mod special pentru acest lucru, dar totul pe propria cheltuială!
În ultimele săptămâni, indignarea a început să crească în rândul oamenilor. Cei mai mulți declară că nu mai suportă restricţiile, unele care par să fi devenit permanente. Pe reţelele de socializare, furia sporeşte din cauza practicii ce constă în separarea copiilor de părinţii lor în unităţile de izolare. Unii oameni relatează despre mame cărora nu li s-a mai permis să-şi alăpteze copiii. Mai mult, au existat cazuri despre bebeluşi legaţi de paturi pentru a-i ţine imobilizaţi!
„La modul general, spitalul ia în calcul aplicarea de mijloace de imobilizare fizică asupra pacienţilor de la pediatrie doar pentru securitatea şi binele lor”, a reacționat autoritatea sanitară din Hong Kong. „Pentru astfel de cazuri, este cerut consimţământul prealabil al părinţilor sau tutorilor”, se adaugă în comunicat. Totuși, se pare că lucrurile nu stau nici pe departe în felul acesta. Din contră, multe cazuri vorbesc despre părinţi izolaţi în locuri diferite faţă de copiii lor. Ei încearcă să-i liniştească pe cât posibil prin legătura telefonică internă din spital.
O serie de dezvăluiri uluitoare cu privire la tratamentul aplicat pacienților din secțiile ATI a provocat rumoare și în România. Un medic din Sibiu a povestit cum pacienții sunt „sedați, răstigniți ca vitele, legați de paturi”. Între timp, au apărut și alte mărturisiri, cum este cea făcută de Benedek Imre, profesor universitar și unul dintre cei mai mari cardiologi pe care îi are România. El a povestit la Antena 3 trauma trăită de fratele său, Benedek Istvan, cel care a fost coordonatorul Secției Clinice de Hematologie și Transplant Medular a Spitalului Clinic Județean din Târgu Mureș. Marele profesor universitar a decedat la 1 septembrie 2020, după ce a fost diagnosticat cu noul coronavirus.
„Fratele meu a fost legat de pat! Familia posedă un film în care se vede că fratele meu vorbește coerent, expune părerea și roagă să fie dezlegat. Acest lucru nu se întâmplă. Noi acest film nu-l vom difuza pentru că este, sentimental, foarte greu de acceptat. Însă, este o anchetă în derulare, anchetă penală, de aceea nici nu aș putea să vă deslușesc prea multe”, a dezvăluit Benedek Imre.