Mai mulți cercetători americani spun că este posibil să fi vindecat o pacientă de HIV
O echipă de cercetători din Statele Unite a anunțat că cel mai probabil a vindecat o pacientă de HIV, aceasta fiind o reușită medicală rară.
Bazându-se pe cercetări anterioare, oamenii de știință au folosit o metodă nouă de transplant de celule stem, procedură numită „cordon haplo”, informează NBC.
Pacienta a primit un transplant acum patru ani și, deși nu a mai primit tratament cu antiretrovirale, ea rămâne „asimptomatică și sănătoasă”, potrivit cercetătorilor.
Astfel, femeia se alătură unui grup de trei bărbați despre care oamenii de știință spun că, cel mai probabil, au fost vindecați de HIV.
„Pacienta din New York”, așa cum este numită femeia, pentru că și-a primit tratamentul la New York-Presbyterian Weill Cornell Medical Center din New York, a fost diagnosticată cu HIV în 2013 și cu leucemie în 2017.
Carl Dieffenbach, directorul Diviziei HIV-SIDA la Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase, una dintre multiplele divizii ale Institutului Național de Sănătate care finanțează rețeaua de cercetare din spatele noului studiu de caz, a declarat pentru NBC News că acumularea de succese aparent repetate în vindecarea HIV „continuă să ofere speranță”.
„Este important să existe în continuare succes pe această linie”, a spus el.
Și alți pacienți ar fi fost vindecați de HIV
În primul caz considerat ca fiind o vindecare de succes a HIV, specialiștii l-au tratat pe americanul Timothy Ray Brown pentru leucemie mieloidă acută. El a primit un transplant de celule stem de la un donator care avea o anomalie genetică rară, care conferă celulelor pe care le țintește HIV imunitate față de acest virus. Strategia în cazul lui Brown, care a fost făcută publică pentru prima dată în 2008, se pare că a vindecat infecția HIV la alte două persoane. Cu toate acestea, tratamentul a eșuat în cazul mai multor pacienți.
Acest procedeu este menit să înlocuiască sistemul imunitar al unei persoane cu cel al unei persoane sănătoase, tratând cancerul și infecția HIV în același timp. În primul rând, medicii trebuie să distrugă sistemul imunitar al pacientului cu ajutorul chimioterapiei și, uneori, al radioterapiei. Apoi, cu condiția ca celulele stem transplantate rezistente la HIV să se grefeze corect, noile copii ale virusului care ar putea apărea din celulele infectate rămase nu vor putea infecta alte celule.
Procedura folosită pentru tratarea „pacientei din New York”, cunoscută sub numele de transplant de „cordon haplo”, a fost dezvoltată inițial pentru tratamentul cancerului la persoanele cu afecțiuni ale sângelui.