Mai mulți hackeri ruși sunt acuzați de accesarea unor sateliți

Mai mulți hackeri ruși sunt acuzați de accesarea unor sateliți
Publicat: 10/09/2015, 14:40

Grupul, care operează Ouroboros – un malware agresiv cunoscut și sub numele de „Snake” sau „Turla” -, a fost demascat anul trecut drept cel care a organizat operațiuni agresive de spionaj împotriva Ucrainei, dar și a unei serii de organizații guvernamentale europene și americane, timp de aproape un deceniu, relatează Financial Times în pagina electronică.

Într-un raport prezentat miercuri, firma specializată în securitate informatică și informații Kaspersky Labs, una dintre primele care au analizat activitățile hackerilor Ouroboros în 2014, a anunțat că a identificat că grupul utilizează un nou canal „rafinat” de atac, care era practic nedectabil.

Metoda, care folosește comunicațiile spațiale, are scopul să ascundă locul în care se află așa-numitele servere de „comandă și control”, care transmit instrucțiuni sistemelor infectate cu malware-ul.

Însă nevoia hackerilor de a comunica în mod regulat, pentru a extrage informații de pe dispozitivele pe care le-au compromis, le poate permite apărătorilor acestor rețele să identifice atacurile în curs de desfășurare și să le detecteze originile.

„Această metodă face aproape imposibilă descoperirea locului în care se află aceste servere (de comandă)”, a declarat Stefan Tenase, un cercetător de rang înalt de la Kaspersky. „Pot să spun cu certitudine că acesta este nivelul ultim de anonimitate la care a ajuns vreodată vreun grup de spionaj, în efortul de a-și ascunde originile”, a adăugat el.

Accesarea unor sateliți de către Ouroboros exploatează faptul că cea mai mare parte a comunicațiilor cu sateliții comerciali – cele trimise de sateliți pe Pământ – sunt neîncriptate și pot fi accesate.

Potrivit Kaspersky, acest proces presupune un număr de pași.

Mai întâi, malware-ul Ouroboros trimite o cerere de instrucțiuni. În timp ce o asemenea solicitare ar merge direct la serverul de comandă și control – iar astfel ar fi depistabil -, Ouroboros trimite în schimb cererea unui server folosit ca momeală, fără să știe, care a fost selectat deoarece hackerii l-au identificat ca utilizator de comunicații prin satelit.

Solicitarea Ouroboros este, atunci, direcționată în mod automat către un satelit comercial și transmisă către Pământ, către locul momelii.

Odată ce serverul folosit ca momeală primește cererea de instrucțiuni, o ignoră, deoarece solicitarea nu are sens pentru el.

Însă satelitul a transmis solicitarea într-o arie geografică largă. Un receptor ascuns oriunde în zona respectivă, „plantat” de către operatorii Ouroboros, poate prelua solicitarea neîncriptată. Receptorii emit, atunci, un răspuns către Ouroboros, deghizat în comunicație care se întoarce de la momeală.

Orice apărător care caută să depisteze comunicații de la Ouroboros către cei care-l controlează îi vor pierde, astfel, urma, din punctul în care datele devin un semnat transmis de către un satelit, rupând astfel în mod eficient orice legătură digitală directă.

Cei care controlează Ouroboros par să aibă o preferință față de operatori de sateliți din Orientul Mijlociu și Africa, potrivit raportului Kaspersky. În funcție de suprafața „farfuriei” antenei parabolice a acestora, zona pe care anchetatorii din domeniul contrainformațiilor o vor avea de cercetat în căutarea receptoarelor Ouroboros poate fi de la câteva zeci la câteva mii de kilometri pătrați.

„Receptoarele nu sunt neapărat scumpe, însă găsirea unui amplasament fizic pentru ele arată că există un fel de rețea de susținere logistică vastă”, a declarat Tenase. Asemenea operațiuni arată cu degetul către un serviciu de informații de stat, a adăugat el.

Oficiali occidentali din domeniul securității au declarat anterior pentru Financial Times că ei cred că Ouroboros este o operațiune rusească – un fapt susținut de țintele grupului și indiciile din codarea malware-ului însuși.

Operatorii satelitului sunt, în ceea ce-i privește, neputincioși în a-i împiedica pe hackeri să trimită solicitări prin rețelele lor – cel puțin în următorii câțiva ani. Singura modalitate de a face ceva, în opinia unor experți, este să-și încripteze toate comunicațiile din aval – un proces care ar necesita lansarea unei întregi noi panoplii de sateliți.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar