Mai mulți miniștri europeni au pledat, în cadrul reuniunii UE, pentru etichetarea la origine a cărnii utilizată în produsele semipreparate, pe fondul scandalului privind carnea de cal, informează AFP.
„Dorim să evoluăm spre o reglementare europeană care să prevadă etichetarea cărnii la origine”, a declarat ministrul francez pentru Protecția consumatorului, Benoît Hamon.
„Aș vrea ca etichetarea să fie cât mai precisă”, a declarat ministrul irlandez al Agriculturii, Simon Coveney.
Ministrul britanic al Alimentației, Owen Paterson, îndeamnă Uniunea Europeană să acționeze „rapid” în cazul scandalului cărnii de cal. „Este necesară o soluție rapidă”, a declarat Paterson la reuniunea de la Bruxelles. Paterson s-a declarat favorabil efectuării de teste ADN pentru verificarea cărnii din produsele semipreparate.
Miniștrii europeni ai Agriculturii s-au reunit miercuri seară la Bruxelles pentru a stabili măsurile care trebuie luate la nivelul Uniunii Europene în cazul scandalului cărnii de cal.
Reuniunea a început la ora 18.00 (19.00, ora României), după ce marți au avut loc percheziții în două companii britanice suspectate că au vândut carne de cal în loc de carne de vită. Produse etichetate greșit au fost găsite și în Franța, iar suspiciuni există și în Germania.
Reuniunea de miercuri este prezentată ca „informală” și nu sunt așteptate măsuri concrete. „Dar va permite un schimb de idei între statele membre cele mai afectate, în special Franța, Marea Britanie, Luxemburg, Suedia, România și Polonia”, a anunțat președinția irlandeză a UE.
Comisia Europeană va fi reprezentată de comisarul pentru Sănătate și Protecția consumatorilor, Tonio Borg, și de un reprezentant al comisarului UE pentru Agricultură, Dacian Cioloș.
Subiectul va fi dezbătut vineri la nivelul experților UE și cu ocazia Consiliului european pentru agricultură, pe 25 februarie, la Bruxelles.
Scandalul din Marea Britanie s-a amplificat la începutul săptămânii trecute, când compania britanică de congelare Findus a recunoscut că, de aproximativ șase luni, există probleme cu pachete de carne care ar fi trebuit să fi fost de vită și care erau livrate de producătorul francez Comigel. Producătorul francez Comigel a precizat că unele dintre pachetele destinate lasagna livrate companiei Findus conțineau carne de cal în proporție de 99 – 100 %. Comigel alimentează numeroase lanțuri de supermarketuri din Marea Britanie. Există suspiciuni că o parte din carnea de cal provenea din România.