Mai mulți violatori se află printre afganii evacuați de la Kabul spre Germania
Aproximativ 20 de persoane cunoscute serviciilor germane de informații se numără printre afganii evacuați de la Kabul de armata germană.
Anunțul a fost făcut de ministrul german de Interne, Horst Seehofer, care a spus că în acest moment, pe teritoriul țării se află 20 de persoane „care sunt relevante pentru securitate” și care au ajuns în Gemania „pentru că nu au putut fi verificate corespunzător la Kabul”, informează Adevărul.
Potrivit oficialului, printre persoanele în cauză se numără mai mulți violatori condamnați.
Totodată, alte persoane sunt acuzate de falsificare de documente, iar în alte patru cazuri este vorba de afgani care fuseseră anterior deportați din Germania.
„Doi infractori căutaţi au fost conduşi în centre de detenție în baza mandatelor de arestare emise”, a declarat Steve Alter, purtător de cuvânt al Ministerului de Interne.
Alţi doi afgani se aflau „încă în custodia autorităţilor”, a adăugat acesta.
Ministrul german de Interne a declarat că unii dintre afgani „și-au falsificat complet documentele, de la A la Z” și a adăugat că situațiile de criză, precum cea din Afganistan, sunt întotdeauna exploatate de către infractori.
Seehofer a mai spus că se află într-o situație delicată, întrucât, pe de o parte, i se cere să „deschidă porțile” pentu refugiații afgani, dar, pe de altă parte, este blamat atunci când în Germania ajung persoane periculoase.
România urmărește cu atenție situația din Afganistan
Potrivit Administrației Prezidențiale, evoluţia situaţiei din Afganistan este într-o „continuă dinamică”, iar România, „în deplină coordonare cu partenerii săi internaţionali”, va urmări adoptarea şi implementarea celor mai bune variante de răspuns la provocările politice, de securitate şi umanitare generate de această criză.
„Pentru România, schimbarea de regim din Afganistan poate avea consecinţe în planul securităţii, din cauza pericolelor reprezentate de extremism, terorism, exportul de instabilitate în regiune, traficul de droguri şi arme, migraţia ilegală, care trebuie contracarate. În acest context, România va lua măsurile necesare şi va rămâne angajată în apărarea intereselor naţionale şi ale cetăţenilor noştri şi, în egală măsură, va participa, în mod solidar, alături de partenerii şi aliaţii noştri, la efortul internaţional de a depăşi această criză, pe multiplele ei planuri”, se arată într-un comunicat al instituției.