Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat că urmează să ia măsuri împotriva corupției atât de răspândite la nivelul clasei politice în țara pe care o conduce.
După o şedinţă a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) a Republicii Moldova, preşedinta Maia Sandu a stabilit împreună cu autorităţile abilitate că în cel mult 10 zile vor elabora planuri concrete privind acţiunile care urmează să fie întreprinse pentru a pune capăt corupţiei politice, relatează IPN.
„Corupţia politică şi atacul la democraţie pe care l-am urmărit în timpul alegerilor şi referendumului au o activitate îndelungată în Republica Moldova. Am văzut cum grupări infracționale au încercat să cumpere voturi, să influenţeze decizii importante pentru țară şi cetăţeni. Am discutat cu instituţiile responsabile despre această situație care persistă cel puţin un deceniu.
Vorbim de finanţarea ilegală a partidelor. Am văzut şi încercări de cumpărare a voturilor în ultima campanie electorală. Concret, în Găgăuzia, anul trecut la alegerile locale, şi nu am văzut acţiuni ferme din partea justiţiei pentru a sancţiona faptele ilicite.
Ceea ce s-a întâmplat la aceste alegeri şi la referendum nu a afectat doar un partid politic sau un candidat. Ne dorim ca cetăţenii să decidă şi nu banii murdari.
Pentru a îmbunătăţi rapid capacitatea de reacţie a justiţiei şi a înăspri pedepsele pentru infracţiunile electorale, autorităţile lucrează la modificări legislative ce vor asigura reducerea termenului de examinare a dosarelor.
Guvernul şi Parlamentul urmează să vină cu un plan concret pentru a asigura examinarea prioritară a acestor cazuri, ca să nu avem examinări care durează mulţi ani. Legile şi procedurile sunt foarte importante, dar cei mai importanţi sunt oamenii care trebuie să pună în aplicare aceste legi.
În cel mult 10 zile, vor fi prezentate toate planurile detaliate de combatere a corupţiei politice şi va fi asigurat un consens naţional pentru implementarea acestora”, a declarat Maia Sandu.
În privinţa consolidării sistemului anticorupţie, preşedinta dorește crearea Curţii Anticorupţie, o structură care urmează să fie înfiinţată cât mai curând. Parlamentul va iniţia consultări publice pe acest subiect săptămâna aceasta, iar joi şi vineri vor avea loc discuţii cu partidele politice şi reprezentanţii societăţii civile.