Maia Sandu, întâlnire cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Principalele subiecte abordate au fost aderarea Moldovei la UE și vaccinarea anti-COVID
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut luni la Bruxelles o întâlnire cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Printre subiectele abordate de către cele două s-au numărat cooperarea Republicii Moldova cu Blocul comunitar, dar și o eventuală aprovizionare a Moldovei cu vaccinuri împotriva COVID-19, cu sprijinul autorităților de la Bruxelles, informează MEDIAFAX.
„Am accentuat că pentru noi integrarea europeană nu este un termen abstract. Este un plan de lucru pentru a construi un stat cu instituții funcționale, puternice și pentru a îmbunătăți situația din țară prin proiecte de cooperare concrete (…) Cetățenii Republicii Moldova s-au convins timp de mulți ani că Uniunea Europeană a fost întotdeauna alături de noi, și în momentele bune, și în momente mai grele. Cooperarea cu UE a adus și aduce în continuare beneficii concrete cetățenilor noștri. Zona de Liber Schimb cu UE a permis mărirea schimburilor comerciale, crearea locurilor de muncă acasă, în țara noastră, și a crescut rezistența Republicii Moldova la șocurile economice atât de ordin intern, cât și de ordin extern. Cooperarea cu UE este esențială pentru țara noastră, atât pe dimensiunea întăririi instituțiilor, cât și pentru a atenua efectele crizei economice”, a anunțat, pe Facebook, Maia Sandu.
Sandu și von der Leyen au discutat și despre vaccinul împotriva COVID-19
Cele două au discutat despre asistența UE către Republica Moldova în ceea ce privește achiziționarea de vaccinuri anti-COVID, iar președintele Comisiei Europene i-a dat asigurări liderului de la Chișinău că Uniunea Europeană susține Moldova în această privință.
„Am discutat despre importanța accesului mai rapid la vaccinuri anti-COVID-19 pentru cetățenii Republicii Moldova și necesitatea de a asigura sistemul de sănătate cu echipament de protecție, despre importanța asistenței financiare pentru țara noastră în următorii ani, cât și cea a Parteneriatului Estic pentru apropierea noastră de valorile și standardele europene. Doamna Ursula von der Leyen ne-a asigurat că putem continua să ne bazăm pe toată susținerea din partea UE atât cu privire la vaccinarea cetățenilor noștri, cât și cu referire la asistența financiară continuă pentru a implementa reformele planificate”, a mai adăugat Maia Sandu.
Maia Sandu și Ursula von der Leyen au mai vorbit despre modul în care pot fi ajutați fermierii și întreprinzătorii afectați de criza provocată de pandemie și de secetă, dar și despre lupta anticorupție pe care și-o doresc cetățenii moldoveni.
Maia Sandu s-a întâlnit și cu Laura Codruța Kovesi
Maia Sandu s-a întâlnit luni la Bruxelles și cu Laura Codruța Kovesi, șefa Parchetului European, ocazie cu care cele două au discutat despre o colaborare pe viitor, în așa fel încât corupția din statul vecin României să fie eradicată.
Parchetul European a început investigații în cazuri de fraudă în care sunt implicate fonduri ale Uniunii Europene, care implică daune de peste 10 milioane euro.
La finalul anului trecut, Klaus Iohannis a efectuat o vizită oficială la Chișinău, la invitația noului președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu. Cei doi au discutat două teme de interes: sprijinul oferit de România vecinului de peste Prut pentru dezvoltarea economică și continuarea drumului european.